Praha Jeruzalém

Paraguay a Honduras přesunou svá velvyslanectví do Jeruzaléma, pokud Netanjahu navštíví jejich země.

Od: JNS.org

Podle IDF Radio jsou, v návaznosti na kroky Spojených států a Guatemaly, Paraguay a Honduras, „v zásadě“ připraveny k přemístění svých velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Obě země tento přesun podmínily oficiální návštěvou jejich zemí premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Netanjahu navštívil v září Latinskou Ameriku, ale v Paraguayi se nezastavil. Během Netanjahovy cesty navštívil prezident Horacio Cartes Buenos Aires, aby se setkal s izraelským vůdcem.

Na nedávné konferenci o politice AIPAC prezident Jimmy Morales oznámil, že Guatemala přesune své velvyslanectví do Jeruzaléma „dva dny poté, co Spojené státy přesunou své velvyslanectví“, což je naplánované na 14. května.

V prosinci, po oznámení, že Spojené státy přesunou své velvyslanectví a oficiálně uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele, Valné shromáždění OSN hlasovalo za odsouzení tohoto oznámení USA. Devět zemí, které hlasovaly proti odsouzení, byly Izrael, USA, Honduras, Guatemala, Marshallovy ostrovy, Mikronézie, Nauru, Palau a Togo. Paraguay byla jednou z 35 zemí, které se zdržely hlasování, zatímco dalších 21 se nezúčastnilo hlasování.

Prezident Miloš Zeman také vyjádřil touhu přesunout velvyslanectví České republiky do Jeruzaléma.

Předseda rumunského parlamentu Liviu Dragnea v prosinci uvedl, že si myslí, že jeho země „by měla opravdově zvážit přemístění svého velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Měli bychom o tom přemýšlet velmi vážně. „

„Všechny izraelské ústřední instituce jsou v Jeruzalémě a velvyslanci a zaměstnanci ambasád dojíždějí z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ řekl a v podstatě tak zopakoval důvody prezidenta Donalda Trumpa, k uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

Po uznání USA vyjádřil Netanjahu víru, že většina evropských zemí bude následovat Trumpovo uznání Jeruzaléma jako izraelského hlavního města.

„Věřím, že všechny nebo většina evropských zemí přesune své zastupitelské úřady do Jeruzaléma, uzná Jeruzalém za hlavní město Izraele a důrazně se spolu s námi angažuje ve prospěch bezpečnosti, prosperity a míru,“ řekl Netanjahu v Bruselu minulé pondělí před 28 ministry zahraničí členských států Evropské unie.

V dubnu 2017 provedlo ruské ministerstvo zahraničí obdobný krok k uznání „západního Jeruzaléma“ jako izraelského hlavního města.

12.03.2018 10:48 Daniel Žingor125Zdroj: World Israel News

Klíčová slova