Praha Jeruzalém

V reakci na slova palestinského vůdce Mahmúda Abbáse se šéfka zahraniční politiky EU domnívá, že se Hamas musí vzdát kontroly nad pásmem Gazy.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Federica Mogherini, při úterní schůzce s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, uvedla, že palestinský stát je možný pouze tehdy, pokud bude obsahovat všechny oblasti, které Palestinská samospráva od Izraele požaduje.

„Vidíme to velmi jasně,“ řekla Mogheriniová, jako vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku a tvrdí, že Judsko a Samaří spolu s východní části Jeruzaléma a Gazou „patří společně“ pod palestinskou kontrolou.

„Neexistuje žádný palestinský stát bez Gazy, ani pouze s Gazou samotnou,“ prohlásila.

Mogheriniová se rozhodla pokračovat v nejnovějším úsilí o usmíření mezi PA a teroristickou organizací Hamas. Toto prezentovala před shromážděním ad hoc styčného výboru (AHLC), který se schází dvakrát ročně a zabývá se finančními dary pro Palestince.

Dohoda o národním sjednocení, podepsaná loni říjnu v Káhiře, se zdá být v nanejvýš ohrožená. Abbás v pondělí obvinil Hamas z pokusu o vraždu předsedy vlády PA Ramiho Hamdallaha , minulý týden, když byl na cestě, aby zahájil provoz čistírny odpadních vod v Gaze. Abbás také ve své 20-ti minutové řeči vyhrožoval, že zastaví tok peněz do Gazy, pokud PA okamžitě nedostane kontrolu nad touto oblastí.

Vysoký úředník Fatahu v úterý pro Times of Israel řekl, že pokud nebude krize mezi oběma konkurenčními vládami brzy vyřešena, pásmo Gazy by mohlo být prohlášeno za „povstaleckou čtvrť“, za kterou by PA nenesla zodpovědnost.

„V jistém smyslu by to bylo jako rozvod,“ řekl, mezi palestinskými obyvateli v Judsku a Samaří a Gaze pod kontrolou Hamasu. „Doufáme, že k tomu nedojde a že se Hamas probudí a uvědomí si, že jeho politika a akce jsou pro palestinský lid a jejich národní projekt velmi škodlivé a destruktivní,“ uzavřel.

Úředníci Hamasu obvinili PA z toho, že je zodpovědný za torpédování úsilí o usmíření, přičemž někteří dokonce naznačují, že pokus o atentát byl zinscenovaný Ramaláhem, aby posílil podporu jejich převzetí kontroly nad pásmem.

I když uznává, že možnost smíření je „křehká“, odmítla Mogheriniová odchýlit se od dlouhodobého postoje EU v tomto konfliktu nebo v rámci širšího kontextu, přičemž uvedla: „Neexistuje – a opět bych to chtěla zdůraznit – žádná realistická alternativa k řešení dvou států a neexistuje žádná alternativa k návratu palestinské samosprávy do Gazy. „

21.03.2018 11:01 Daniel Žingor191Zdroj: World Israel News

Klíčová slova