Praha Jeruzalém

Joel Mergui, představitel místní židovské komunity říká, že si nemohou „dovolit opakovat ticho, které následovalo po vraždě Sarah Halimiové ve stejném okrese před rokem.“

Od: Yossi Lempkowitcz – EJP / exkluzivně pro JNS

Zastupitelský orgán francouzských židovských organizací, známý jako CRIF, vyzval ke shromáždění ve středu v Paříži na památku Mireille Knollové, 85leté židovské ženy, která byla brutálně zavražděna ve svém bytě.

Knollová žila sama v 11. pařížském okrese a byla nalezena poté, co byl její byt zapálený, uvedly policejní zdroje. Pitva ukázala, že její spálené tělo mělo nejméně 11 bodných ran.

Knollové, přeživší holocaustu, se podařilo uniknout jako dítěti v roce 1942 v průběhu nacisty řízené akce, kdy bylo více než 13 000 Židů deportováno do nacistických táborů smrti.

Její vražda se stala jeden rok po stejném zločinu proti Sarah Halimiové, 66leté židovské učitelce a lékařce, její muslimským sousedem. Ta způsobila v židovské komunitě šok.

Kvůli podezření z vraždy Mireille Knollové už byli zatčeni dva muži. První byl zadržen v sobotu a umístěn do vazby a o několik hodin později, podle Le Figaro, i druhý.

Příbuzný Mireille Knollové uvedl, že má podezření na souseda, který ji přišel navštívit a byl během dne v jejím bytě. Právě tento muž, ročník 1989, byl v sobotu vzat do vazby. „Zjevně ho maminka dobře znala a považovala za syna,“ řekl pro Agence France Presse.

Vnučka Knollové Noa Goldfarbová napsala na Facebooku, že tento soused je 35letý muslim, kterého zavražděná žena znala už od dětství.

„Před dvaceti lety jsem opustila Paříž, protože jsem věděla, že zde není ani moje budoucnost ani židovský lid,“ napsala Goldfarbová, která žije v Herzliji v Izraeli. „Ale kdo by si pomyslel, že odcházím od svých příbuzných v místě, kde by terorismus a krutost mohly vést k takové tragédii. Babička byla ubodána 11-ti ranami muslimským sousedem, kterého dobře znala. Ten pro jistotu zapálil její byt a nezanechal nám tak žádný předmět, dopis ani fotografii, které by nám ji připomínaly. Všechno, co máme, jsou naše slzy a jeden druhého. „

Pařížský prokurátor řekl, že: „Nevylučuje žádnou hypotézu. Prvotní ohledání místa činu neukazuje na antisemitismus, ale tato možnost nebyla vyloučena, protože policie vyšetřuje dále, “ uvedl mluvčí služby ochrany židovských komunit, která úzce spolupracuje s francouzskou policií.

„V zármutku nad hroznou a barbarskou vraždou“

„Barbarství této vraždy nás vrací zpátky k tomu, co se stalo Sarah Halimiové právě před rokem,“ řekl Francis Kalifat, prezident CRIF. Vyzval „orgány, které vyšetřují vraždy o co nejvyšší transparentnost“, aby „byl motiv tohoto barbarského zločinu znám co nejrychleji. „

Joel Mergui, představitel místní židovské komunity říká, že si nemohou „dovolit opakovat ticho, které následovalo po vraždě Sarah Halimiové ve stejném okrese před rokem.“

Světový židovský kongres také vyzval francouzské úřady, aby prokázaly úplnou transparentnost vyšetřování.

Jeho generální ředitel Robert Singer uvedl: „Světový židovský kongres společně s francouzskou židovskou komunitou v zármutku nad touto hroznou a barbarskou vraždou staré ženy přeživší holocaust v Paříži, vyzývá francouzské úřady, aby prokázaly plnou transparentnost v probíhajícím vyšetřování, aby byla motivace tohoto zlovolného zločinu známa co nejdříve, a aby zřejmé že se s ním zachází s nejvyšší vážností, kterou si zaslouží. „

28.03.2018 19:17 Daniel Žingor240Zdroj: World Israel News

Klíčová slova