Praha Jeruzalém

Palestinský novinář zabitý na hranici s Izraelem byl důstojníkem zpravodajské služby Hamasu, nikoliv novinářem, jak bylo tvrzeno dříve.

Od: World Israel News

Palestinský novinář zabitý v pátek na hranici s Izraelem byl ve skutečnosti důstojníkem zpravodajské služby Hamas, informoval izraelský Walla News s odkazem na nepojmenovaný zdroj izraelských bezpečnostních služeb.

Videoklip 30-ti letý Yasser Murtaja zastřelen v pátek na hraničním plotu, se bleskově rozšířil a stal se virem k masivnímu odsouzení Izraele. V té době mezinárodní média uvedla, že Murtaja byl novinářem, který se zabýval současnými protesty. Ve skutečnosti se zdá, že byl aktivním členem vnitřní bezpečnostní služby Hamasu.

„Jedná se o někoho, kdo denně působil v tajných službách a aktivně jim pomáhal,“ uvedl zdroj.

V neděli v rozhovoru pro izraelský rozhlas uvedl izraelský ministr obrany Avigdor Liberman, že „to nejsou žádní nevinní lidé (v hraničním pásmu Gazy). Tam nejsou žádní demonstranti. Hamas v minulosti nesčetněkrát používal jak žurnalisty, tak zdravotníky, aby prováděli mohutné teroristické útoky. Kdokoliv poletí cizí dron nad hlavami vojáků IDF – nedáme jim šanci. Všechny jsme varovali předem. Varovali jsme v arabštině, hebrejštině i angličtině. Kdokoli tedy tady ohrožuje svůj život, dělá to vědomě. „

Při vyšetřování Murtajovy smrti IDF uvedla, že stříleli pouze na „podněcovatele“ zapojených do útoků na vojáky. „IDF používá prostředky, jako jsou varování, prostředky k rozehnání nepokojů a až jako poslední možnost přesně mířená střelba ostrými náboji.“

Izrael poukázal na to, že Hamas využívá masové pochody na jižní hranici jako krytí pro útok na hraniční plot a zároveň deklaroval, že tomuto porušení zabrání za každou cenu. IDF uvedla, že v pátek demonstranti vrhali výbušná zařízení a bomby a používali kouř z hořících pneumatik na pokrytí neúspěšných pokusů o porušení plotu.

10.04.2018 08:44 Daniel Žingor124Zdroj: World Israel News