Praha Jeruzalém

IDF vydala počáteční výsledky vyšetřování videa, které se objevilo v pondělí, a které zobrazuje vojáky diskutující s odstřelovačem, který zabraňuje Palestinci v překročení hranice v Gaze.

Od: TPS

IDF uvedla, že zaznamenaný incident se konal 22. prosince loňského roku během násilných nepokojů v oblasti Kissufimu a nebyl tak, jak bylo proklamováno, nijak spojen s masovými protesty v Gaze během posledních dvou týdnů.

IDF uvedla, že video ukazuje jen krátkou část násilného narušení, které zahrnovalo házení kamenů, pokusy sabotáže hraničního plotu a trvalo asi dvě hodiny. IDF uvedla, že vojáci vyzývali narušitele, aby se drželi dál od plotu, používali prostředky pro potlačení nepokojů a vypálili výstražné výstřely do vzduchu. Teprve poté, co všechna tato opatření selhala, byl vypálený jediný výstřel na jednoho z hlavních podněcovatelů vzpoury a to teprve když byl jen pár metrů od plotu, uvedla IDF. Podle IDF byl muž, který na videu padá na zem, zasažen do nohy.

IDF uvedla, že video nebylo natočeno ze stejné pozice, ze které vyšel výstřel a že bylo natočeno vojákem, který nebyl součástí jednotky, která střílela.

Jakmile bude vyšetřování dokončeno, výsledky budou předány příslušným velitelům a vojenským státním zástupcům.

IDF poznamenal, že chování vojáků mluvících na videu, je v rozporu s hodnotami IDF a budou to řešit velitelé těchto vojáků.

Incident vyvolal polemiku mezi politiky izraelské levice i pravice, kdy jedni vojáky kritizovali a druzí bránili.

„Zbavili jsme se blázna?“ Zeptal se rétoricky v Army Radio, vedoucí „Židovského domova“ Naftali Bennett. Pokračoval: „Začneme soudit naše vojáky, protože nemluvili hezky … Každý, kdo někdy sloužil na bojišti, ví, že lidi, kteří sedí (v kanceláři v pohodlí svých studií) v Tel Avivu a kritizují … věci, které říkají vojáci IDF, kteří střeží naši jižní hranicinení třeba brát moc vážně. „

Ministr vnitra Gilad Erdan, Bennettův kolega v bezpečnostním kabinetu, také poskytl „plnou podporu našim vojákům, kteří čelí Hamasu ve dne i v noci“, a dodal, že toto video s ním „nijak nepohlo“ a že rozruch kolem něj je důkazem, že Izrael je „podivná“ země.

„Budeme brát videa z bojiště, kde se každý den bojuje s terorem a budeme se snažit vyvozovat své závěry v médiích,“ řekl Erdan. „Máme tady izolovaný incident jednoho z našich vojáků – a ještě jednou – toho, který se každý den zabývá tím, že brání teroristům, aby se dostali na naše jižní hranice – a vyvozujeme z něj závěry vyžadující prověrky.

„Myslím, že jsme dosáhli zvláštní úrovně šílenství …. Opravdu nechápu, o čem to všechno vzrušení je. Že byli vojáci šťastní, že zasáhli osobu, která pro ně byla definována jako terorista, zatímco byl blízko hranice? „Řekl Erdan izraelskému rozhlasu.

10.04.2018 10:27 Daniel Žingor186Zdroj: World Israel News

Klíčová slova