Praha Jeruzalém

V obavě, že Trumpova administrativa odstoupí od jaderné dohody a obnoví sankce, padla měna Iránu na historické dno.

Autor: AP a World Israel News

Irán se v úterý přesunul k pevnému kurzu vůči dolaru a zakázal veškeré neregulované obchodování poté, co rial, měna země, dosáhl historického minima.

Víceprezident země Eshaq Jahangiri byl dotázán státní televizí a uvedl, že oficiální kurz bude od úterý 42000 dolarů vůči dolaru. Řekl, že obchodování v jakémkoli jiném kurzu bylo zakázáno a bylo by považováno za „pašování“.

Rozhodnutí přišlo později v pondělí po dvoudenním růstu cen zahraničních měn, které zaznamenaly obchodování na úrovni 62 000 za dolar – 18 % od soboty.

V centru Teheránu lidé nakupovali pevnou měnu mimo směnárnu za novou pevnou sazbu, ale mnozí si stěžovali, že není k dispozici dostatek dolarů. Některé směnárny vypnuli své informačí desky s kurzy.

Reza Haj Esmaili, vládní dělník v důchodu, který zrovna procházel kolem, uvedl, že „ekonomická síla země se zmenšuje a lidé považují držení riálů za riskantní.“

Irán zůstává z mezinárodních finančních sítí převážně odříznutý kvůli sankcím USA. Pád rialu je částečně vyvolán obavami, že vláda Trumpu v květnu odstoupí od jaderné dohody mezi Iránem a světovými mocnostmi a uloží nové sankce.

Šéf iránské centrální banky Valiolláh Seif se v úterý objevil v parlamentu, aby vysvětlil svůj pokus o záchranu rialu, informovala napůl oficiální zpravodajská agentura Fars.

Setkal se zde s velmi rozzlobenými reakcemi a přerušeními ze skupiny zákonodárců, kteří ho krátce zatlačili na pódium a požadovali jeho rezignaci.

Seif se vymlouval na „příliš rozkolísané ceny“ a ohledně budoucnosti řekl, že „nepřátelé ví o tomto problému a snaží se využít jakoukoli příležitost“, aby to Iránu zkomplikovali.

Také odkazoval na „nitky vedoucí k“ regionálním arabským rivalům, včetně Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, aniž by to blíž specifikoval.

„Jsme v ekonomické válce a nepřátelé se snaží vytvářet problémy v našem hospodářství,“ řekl.

Irán má dlouhou dobu potíže s řízením svého měnového kurzu. V roce 2012 se vláda pokoušela stanovit oficiální jednotnou sazbu pro rian, ale tento pokus selhal.

Na sociálních sítích v Iránu obíhají fotografie dolarové bankovky s karikaturou viceprezidenta Jahangiriho, namísto obrazu Georgea Washingtona, a dělají si legraci z oznámení fixního směnného kurzu.

11.04.2018 12:02 Daniel Žingor475Zdroj: World Israel News

Klíčová slova