Praha Jeruzalém

Ve středu na konferenci o Jeruzalémě v Ramaláhu předseda PA Mahmúd Abbás znovu zopakoval svůj postoj, že PA nebude akceptovat žádný mírový návrh, který přednese vláda Donalda Trumpa.

Od: World Israel News

„Upřímně od nich nic neočekáváme a žádný návrh od nich nepřijmeme,“ řekl Abbás.

Prezident Trump uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele a jeho zrychlený časový harmonogram přesunu velvyslanectví USA rozhněvaly Palestince, stejně jako spousty lidí v muslimském světě. Od té doby by vztahy mezi USA a PA mohly být nejlépe popsány jako „chladné“.

Úřad Bílého domu uznal, že očekávaný plán, nazvaný prezidentem jako „dohoda století“, stojí před „odstřižením“ od Palestinců, což označil za „ne malý výkyv“.

V současné době nejsou detaily plánu známé, i když se předpokládá, že jsou v konečné fázi vývoje a mohly by být v blízké budoucnosti odhaleny. Rozhodnutí o zveřejnění plánu však komplikuje důraz prezidenta Abbása, že jeho vláda nebude zvažovat žádný návrh USA.

Prezident Trump a jeho poradci tedy budou muset zvážit hodnotu tohoto plánu při vědomí, že Palestinci ho označili za mrtvý od počátku. PA se domnívá, že Bílý dům je vůči Palestincům zaujatý a neschopný nabídnout návrh, který by byl spravedlivý. Úředníci Bílého domu to odmítají s tím, že v plánu jsou ustanovení, které budou obě strany považovat za přijatelné a jiné, které budou považovat za obtížné.

Bílý dům uznává, že uspořádání Jeruzaléma zůstává obtížným tématem a nedávné prohloubení napětí na hranicích mezi Izraelem a Hamasem ovládanou Gazou ještě více komplikuje úsilí o mír.

12.04.2018 12:33 Daniel Žingor158Zdroj: World Israel News

Klíčová slova