Praha Jeruzalém

IDF zvežejnila, že iránský dron sestřelený začátkem tohoto roku, když narušil izraelský vzdušný prostor, nesl výbušniny.

Od: TPS

Iránský dron, který pronikl do izraelského vzdušného prostoru počátkem února, byl vyzbrojen výbušným zařízením a jeho operátoři měli v úmyslu provést útok uvnitř Izraele, informovala IDF v pátek večer.

„Po analýze letových cest a operačním a zpravodajském šetření iránského dronu, který infiltroval izraelský vzdušný prostor 10. února 2018, IDF dospěla k závěru, že tento iránský dron byl vyzbrojen výbušninami a měl za úkol napadnout Izrael“, uvedl mluvčí IDF.

„Při zachycení iránského dronu (UAV), bojové vrtulníky izraelského letectva zabránily útoku, který chtěl Irán v Izraeli provést. UAV byl identifikován a sledován izraelskými obrannými systémy až do jeho zničení, to účinně eliminovalo jakoukoli hrozbu, kterou iránské UAV představovalo, „dodal mluvčí.

V reakci na tento útok dronu uskutečnily izraelské stíhací letouny největší zásah v Sýrii od první libanonské války a zasáhly mobilní iránské řídící středisko, které poslalo tento dron do izraelského vzdušného prostoru a poté zaútočilo na 12 pozemních cílů, když protivzdušná obrana syrské armády sestřelila izraelský letoun F-16I, který se vracel zpět do Izraele po prvotním úderu.

14.04.2018 09:38 Daniel Žingor218Zdroj: World Israel News