Praha Jeruzalém

Nikoli okamžitý přesun velvyslanectví do Jeruzaléma, Česká republika oznámila vícestupňový plán, který má vyvrcholit otevřením velvyslanectví v izraelském hlavním městě.

Od: World Israel News

Ve středu na tiskové konferenci v Praze prezident České republiky Miloš Zeman oznámil: „Budou tři fáze, jak doufám, pro přesun českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.“

Podle českého ministerstva zahraničí: „Česká republika se, jako první krok, rozhodla otevřít honorární konzulát (v čele s honorárním konzulem panem Danem Propferem) v květnu a nové české centrum do konce tohoto roku“ obojí v Jeruzalémě.

Zeman oznámil ve středu v rámci akce na Pražském hradě, jehož se zúčastnil náměstek ministra zahraničí (Izraele) Tzipi Hotovely: „Před několika lety jsem řekl, že naše velvyslanectví by mělo být přesunuto do Jeruzaléma,“ uvedl Jerusalem Post. „Ten čas nastal,“ uzavřel Zeman.

Oficiální prohlášení zveřejněné na internetových stránkách ministerstva zahraničí České republiky uvádí: „Česká republika již v loňském roce vyjádřila svoji pozici ohledně Jeruzaléma jako hlavního města Státu Izrael, a to v hranicích z roku 1967.

ČR tak potvrdila praxi uplatňovanou jinými státy při jejich oficiálních návštěvách Izraele. Dle diplomatických zvyklostí mívají státy svá velvyslanectví právě v hlavním městě přijímajícího státu. Z tohoto důvodu se Česká republika jako první krok rozhodla otevřít v květnu tohoto roku v západním Jeruzalémě honorární konzulát…“

(Celé prohlášení zde … poznámka překladatele)

Česká zpráva přichází k velkému otevření svého velvyslanectví v Jeruzalémě USA a to 14. května a o den později se připravuje otevřít své velvyslanectví Guatemala.

Zeman zůstává nadšeným zastáncem židovského státu a jako první oznamoval přesun české ambasády ještě během Obamovy vlády.

Jediná zmínka v českých médiích o tomto projevu je na iRozhlas – tedy zde… poznámka překladatele.

25.04.2018 07:15 Daniel Žingor189Zdroj: World Israel News

Klíčová slova