Praha Jeruzalém

Danon odhalil další významnou součást iránské vojenské přítomnosti v Sýrii: středisko pro nábor šíitských teroristů.

Od: World Israel News

Izraelský velvyslanec v OSN Danny Danon v pátek inicioval diskusi Rady bezpečnosti OSN o Blízkém východě a představil zde nové informace o přítomnosti Iránu v Sýrii, včetně letecké fotografie iránského náborového střediska pro šiitské milice.

„Je zde přes 80 000 extremistů z celého Blízkého východu, kteří jsou členy šiitských milicí v Sýrii pod iránskou kontrolou. To, co vidíte na tomto obrázku, je ústřední indikační a náborové středisko Iránu v Sýrii, „řekl Danon Radě bezpečnosti.

„Prezentujeme tento obraz světu, abyste pochopili hloubku intervencí Iránu do Sýrie. Na této základně, která je jen něco málo přes pět mil od Damašku, jsou cvičeni nebezpeční extrémisté a odsud jsou následně vysíláni na své teroristické mise po celé Sýrii a regionu, „vysvětlil.

Izrael považuje iránské vojenské základny v Sýrii za překročenou „červenou linii“ a opakovaně uvedl, že bude bojovat, aby zabránil tomu, aby zde Irán hromadil vojenské síly.

Pokud jde o jadernou dohodu s Iránem, poznamenal Danon, že „za pouhé dva a půl týdnů Spojené státy oznámí své důležité rozhodnutí týkající se osudu Společného komplexního akčního plánu (JCPOA). Prezident Trump se zaměřuje na tyto důležité změny, protože ví, že učiní svět bezpečnějším. Všichni signatáři této smlouvy se nyní musí rozhodnout. Podporujete tyto nezbytné změny? Nebo se rozhodnete povolit iránskému režimu, který podporuje terorismus, převzít Blízký východ? “ uvedl Danon.

Trump v lednu stanovil 120-ti denní lhůtu pro zákonodárce USA a evropské spojence, aby „opravili“ jadernou dohodu nebo čelili americkému odstoupení. Prezident řekl, že neobnoví výjimky pro sankce vůči Iránu, když 12. května, nebude shoda s evropskými zeměmi na výrazném posílení kroků, které by zabránily pokročilým jaderným zkouškám. Rovněž hledá tvrdší kontroly a tresty za iránské testy raket.

Jednou z hlavních otázek, s nimiž se kritici dohody snaží vyřešit, je předchozí odstranění několika ustanovení, což Iránu umožňuje postupně obnovit vývoj jaderných zbraní od roku 2024. Vývoj iránských raket dlouhého doletu, které mohou přenášet jaderné hlavice, je rovněž cílem obav.

„Izrael má velmi jasnou politiku a to od dob vlády premiéra Menahema Begina. Nedovolíme, aby režimy, které usilují o naše zničení, získaly jaderné zbraně. “ prohlásil Danon.

Izrael nadále považuje Irán za svoji existenciální hrozbu a předseda vlády Benjamin Netanjahu opakovaně vyzval Trumpa a ostatní signatářské státy, aby „opravili nebo zrušili“ tuto dohodu.

29.04.2018 13:04 Daniel Žingor199Zdroj: World Israel News