Praha Jeruzalém

Netanjahu v úterním prohlášení chválí amerického prezidenta Donalda Trumpa, že odstoupil od jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Od: World Israel News

„Izrael plně podporuje odvážné dnešní rozhodnutí prezidenta Trumpa odmítnout katastrofální jadernou dohodu s teroristickým režimem v Teheránu,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Izrael děkuje prezidentovi Trumpovi za jeho odvážné vedení, za jeho odhodlání čelit teroristickému režimu v Teheránu a za jeho odhodlání zajistit, aby Írán nikdy nezískal jaderné zbraně, a to ani dnes, ani za deset let, nikdy“, pokračoval Netanjahu.

Dohoda z roku 2015, na kterou Netanjahu odkazuje, zajistila íránskému režimu přísun peněz, upustila od velmi citelných ekonomických sankcí a ponechala ho lépe financovaný a vybavený k tomu, aby mohl zvyšovat hrozby vůči židovskému státu. Izrael tak byl přívržencem změny nebo odstoupení od smlouvy.

Netanjahu nedávno odhalil půl tuny důkazů, které Mossad zachytil na íránském území a které potvrzují, že Teherán nejenže zahájil program vývoje jaderných zbraní, ale také uchoval svůj výzkum a plány související s ním.

„Izrael se od počátku stavěl proti této jaderné dohodě, protože jsme říkali, že spíše než aby blokovala cestu Íránu k výrobě bomby, ve skutečnosti tuto cestu dláždila k získání celého arzenálu jaderných bomb během několika málo let,“ varoval Netanjahu. „Odstranění sankcí na základě této dohody již má své katastrofální následky. Tato dohoda válku neoddálila, ale přiblížila ji. „

„Od okamžiku vzniku této dohody jsme viděli, že íránská agrese narůstá každý den – v Iráku, v Libanonu, v Jemenu, v Gaze a především v Sýrii, kde se Írán snaží zřídit vojenské základny, z nichž by napadl Izrael“, vysvětlil Netanjahu.

Netanjahu poukázal na „schopnost teroristického režimu v Teheránu v oblasti balistických raket …  nést jaderné hlavice široko daleko do světa“ a „jeho (zvýšené) úsilí o skrytí svého tajného programu na vývoj jaderných zbraní. „

Zatímco evropští představitelé a bývalý ministr zahraničí USA nepřetržitě prosazovali tuto dohodu, Netanjahu ji v úterý popsal jako „recept na katastrofu, katastrofu pro náš region a katastrofu pro mír ve světě“.

Izraelský prezident Reuven Rivlin zopakoval Netanjahuovy názory a řekl, že Trumpovo rozhodnutí je „důležitým a významným krokem k zajištění bezpečnosti státu Izrael, bezpečnosti regionu a bezpečnosti celého svobodného světa“.

„Vedle této jaderné hrozby ani okamžik nezapomínáme na závody ve zbrojení, které Írán započal na našich hranicích, a přistupujeme k tomuto vývoji zodpovědně a s veškerou důsledností tak, abychom zajistili bezpečnost pro naše občany. Hrozba íránské konsolidace není jen hrozbou pro samotný Izrael, a proto je v boji proti tomuto nebezpečí nutný mezinárodní tlak, „vysvětlil Rivlin.

Izraelský velvyslanec v Organizaci spojených národů Danny Danon souhlasil s izraelským premiérem a prezidentem. V komentářích k velvyslancům Rady bezpečnosti nazval tento krok „historickým rozhodnutím, které poskytuje perspektivu nové éry bezpečnosti a stability na Středním východě.“

V těchto úterních komentářích Danon vyzdvihl naději, že nové směřování USA by se mohlo projevit v pokroku v boji proti Íránu, který je nejvyšším státním sponzorem terorismu zásadně destabilizujícím region podporou extrémistů v Gaze, Sýrii, Libanonu a Jemenu.

„Jednotná fronta proti tomuto režimu, který podporuje teror a zasévá nestabilitu, může ukončit íránskou agresi, která ohrožuje náš region a celé mezinárodní společenství,“ prohlásil Danon.

08.05.2018 06:37 Daniel Žingor208Zdroj: World Israel News