Praha Jeruzalém

Írán „překročil červenou čáru“, když napadl Izrael přímo ze Sýrie, uvedl Netanjahu a varoval Assada, že „kdo nás zasáhne, vrátíme mu to sedmkrát.“

Od: World Israel News

Ve čtvrtek na videozáznamu v hebrejském jazyce předseda vlády Benjamin Netanjahu zdůraznil, že IDF bude razantně reagovat na útoky na území Izraele. Toto varování bylo určeno zejména syrskému prezidentu Basharu al-Assadovi.

V noci ze středy na čtvrtek obranné systémy IDF identifikovaly přibližně 20 raket, které íránské síly Quds vypálily na předsunuté pozice IDF na Golanských výšinách. Většina raket minula své cíle a dopadla na území Sýrie, čtyři byly zachyceny raketovým systémem Iron Dome.

Toto bylo realizováno z íránských vojenských základen v Sýrii, byl to první přímý iránský útok na Izrael, který se neudál skrze jiné nastrčené organizace.

Útok podnítil rozsáhlý protiútok leteckých sil Izraele na desítky íránských cílů v Sýrii. Ministr obrany Avigdor Liberman uvedl, že izraelské síly zasáhly „téměř celou íránskou infrastrukturu v Sýrii“.

Ve svých prvních komentářích, ve svém vystoupení v ústředí IDF v Tel Avivu, Netanjahu uvedl, že „Írán překročil červenou čáru. Odpověděli jsme odpovídajícím způsobem. IDF provedla velmi rozsáhlý útok proti íránským cílům v Sýrii.“

„Díky správnému rozmístění našich obranných i útočných sil íránská akce selhala. Žádná raketa nezasáhla izraelské území a náš postoj je jasný: Nepřipustíme iránskou vojenskou přítomnost v Sýrii, „uvedl.

„Včera jsem vyslal jasný signál Assadovu režimu: Naše opatření směřují proti íránským cílům v Sýrii. Pokud však sýrská armáda zasáhne proti nám, my udeříme na ni. Právě to se včera stalo – syrské vojenské baterie proti nám vypálily střely protivzdušné obrany, proto jsme je napadli.

„Mezinárodní společenství musí zabránit tomu, aby se íránské síly Al-Quds zabydlely v Sýrii. Musíme se sjednotit, abychom zde a všude zabránili tomuto roztahování chapadel zla, „dodal předseda vlády.

„Opakuji: kdo nás zasáhne, vrátíme mu to sedmkrát a na toho, kdo se připravuje zaútočit na nás, zaútočíme jako první. To je to, co jsme právě udělali, a to budeme dělat i nadále,“ uzavřel.

10.05.2018 12:49 Daniel Žingor156Zdroj: World Israel News

Klíčová slova