Praha Jeruzalém

Zhruba 250 státních představitelů, senátorů, kongresmanů a křesťanských a židovských vůdců přijíždí, aby se zúčastnili této historické události.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Oslavy historického amerického přesunu velvyslanectví z Tel Avivu do izraelského hlavního města Jeruzaléma a začaly v neděli s velkou delegací pod vedením dcery a zetě prezidenta Donalda Trumpa.

Ivanka Trumpová a její manžel Jared Kushner, kteří oba působí jako blízcí poradci prezidenta, jsou součástí 250-členné skupiny, která se zúčastnila oficiálního slavnostního obřadu otevření americké ambasády.

V očekávání své druhé návštěvy Izraele v tomto roce Trumpová uvedla v sobotu na svém Instagramu, jak je šťastná, že může přijet a oslavit izraelské narozeniny tímto způsobem.

„S velkou radostí se vracím do Jeruzaléma. Je mi ctí připojit se k této významné delegaci zastupující prezidenta Trumpa, jeho administrativu a americký lid při tomto významném obřadu připomínajícím otevření našeho nového velvyslanectví USA v Jeruzalémě. Těšíme se na oslavu 70. výročí Izraele a jasnou budoucnost, která jepřed námi, „napsala a dodala, že se budou také modlit za mír i za „neomezený potenciál budoucnosti americko-izraelského spojenectví „.

Někteří další významní hosté jsou tajemník ministerstva financí Steven Mnuchin a asi 40 členů legislativního oddělení, včetně silných stoupenců Izraele, jako jsou senátoři Ted Cruz a Lindsay Graham. Trumpův vyslanec na Blízkém východě, Jason Greenblatt, zástupce ministra zahraničí John J. Sullivan, americký velvyslanec David Friedman a vedoucí křesťanských i židovských organizací, ti všichni budou přítomni, aby se zúčastnili tohoto historického okamžiku.

Při zahájení slavnosti v neděli, na recepci na ministerstvu zahraničních věcí, předseda vlády Benjamin Netanjahu hostil 800 pozvaných hostů, včetně 40 velvyslanců. Přestože se většina evropských diplomatů údajně rozhodla, že se nezúčastní, Rakousko, Maďarsko, Česká republika a Rumunsko byly na této akci zastoupeny.

Poslední tři z těchto zemí zablokovaly EU, aby oficiálně odsoudila přesun amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Vzhledem k tomu, že předpisy EU stanoví, že takovéto usnesení musí být jednomyslné, námitky tří bývalých zemí železné opony zajistily, že to neprojde.

V pondělí se oficiální ceremoniál přesune na novou americkou ambasádu v jerusalemské čtvrti Arnona. Tisíce policistů jsou rozmístěny po celém městě, aby udržovaly pořádek, zajistily bezpečnost velvyslanectví a řídily dopravu.

Dva dny po americké inauguraci bude tento příklad následovat Guatemala a otevře své vlastní jeruzalémské zastoupení v technologickém parku Malha za přítomnosti svého prezidenta Jimmyho Moralese. A nakonec Paraguay oznámila, že se do konce měsíce připojí ke svému středoamerickému sousedouvi.

13.05.2018 19:16 Daniel Žingor353Zdroj: World Israel News

Klíčová slova