Praha Jeruzalém

Přinejmenším 24 Palestinců zabitých během pondělního násilí na hranici s Gazou bylo teroristy, informovala IDF.

Od: World Israel News

IDF v úterý informovala, že přinejmenším 24 Palestinců zabitých během pondělního násilí na hranicích s Gazou bylo teroristy.

IDF a Shin Bet (izraelská kontrarozvědka) identifikovaly 24 teroristů, kteří byli zabiti během násilných nepokojů na hranicích s Gazou s tím, že mají „zdokumentovanou jejich teroristickou minulost.“

Většina ze zabitých teroristů byli operativci Hamasu, někteří pak byli operativci Palestinského islámského džihádu.

Při jednom z incidentů zdokumentovaných IDF bylo zabito osm teroristů následně potom, kdy zaútočili na jednotky IDF.

IDF obdržela informaci, že se agenti Hamasu připravují proniknout přes bezpečnostní plot v severní Gaze. Když zvláštní jednotky IDF dorazily na scénu, tak těchto osm ozbrojených teroristů vrhalo na vojáky podomácku vyrobené bomby a granáty.

Jednotky IDF použily prostředky k rozehnání davu, aby odehnaly teroristy od plotu, ti na vojáky začali střílet. Naši vojáci odpověděli přesnou palbou a „zastavili tak tento útok střelnými zbraněmi,“ uvedla IDF.

Po tomto útoku střelnými zbraněmi se jeden tank IDF a letadlo Izraelských leteckých sil zaměřili na vojenské pozice Hamásu v severní Gaze.

Celkem bylo během masivního útoku Hamasu na izraelské hranici zabito 60 palestinských účastníků těchto násilných nepokojů.

Byl to den s největším počtem obětí na hranicích s Gazou od izraelské operace zaměřené proti terorismu v roce 2014 nazývané Protective Edge (Ochranné ostří).

Těžké palestinské ztráty způsobily, že násilí v úterý zřetekně ubylo, s tím, že se tohoto chaosu zúčastnilo pouze 4 000 účastníků, což je desetina z počtu 40 000 v pondělí. Tito násilníci vrhali zápalné bomby a pálili pneumatiky s úmyslem přenést požáry na izraelské území.

Jednotky IDF reagovaly nasazením prostředků k rozptýlení nepokojů podle standardních operativních postupů.

Navíc se asi 700 Palestinců účastnilo násilných střetů po celé Judeji a Samaří. Házeli kameny a zápalné bomby a IDF opět odrazila tyto útočníky prostředky k rozptýlení davu.

16.05.2018 12:02 Daniel Žingor190Zdroj: World Israel News

Klíčová slova