Praha Jeruzalém

USA uvalí na Írán bezprecedentní sankce, pokud se nepodřídí seznamu našich požadavků, říká ministr zahraničí Mike Pompeo.

Od: AP a World Israel News

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pondělí hrozil zavedením „nejsilnějších sankcí v historii“, pokud Írán nesplní seznam požadavků, včetně upuštění od jeho účasti v Sýrii, Jemenu, Libanonu a Afghánistánu.

Pompeo také požadoval, aby Írán zastavil obohacování uranu, což bylo v rámci společného komplexního akčního plánu mezi Íránem a USA z roku 2015 (za přísných omezení) povoleno. Tuto dohodu prosadil prezident Barack Obama.

Americký prezident Donald Trump zrušil dohodu v souladu s jejími ustanoveními, která vyžadovala její pravidelné prezidentské obnovování.

Pompeova řeč, kterou přednesl pro konzervativní nadaci Heritage Foundation, byla jeho první hlavní politickou řečí od doby, kdy převzal post ministra zahraničí. Bylo to také první veřejné vystoupení, od okamžiku kdy Trump oznámil své rozhodnutí odstoupit od dohody, které ovšem zároveň formulovalo, co USA požadují místo ní.

Pompeo slíbil, že tento Trumpův přístup by zajistil, že „Írán nebude mít vůbec žádnou cestu k jaderné zbrani.“ Proto vyzval k lepší dohodě o omezení činností Íránu a uvedl, že USA budou „uplatňovat bezprecedentní finanční tlak“, aby vrátili Teherán zpět k jednacímu stolu.

„Budou to nejsilnější sankce, které jsme kdy v historii uvalili,“ řekl Pompeo.

Mrkev na tyči

Ve stejný okamžik Pompeo nabídl Iránu řadu potenciálně „dramaticky výhodných“ amerických koncesí, pokud by (v dohodě) souhlasil se „zásadními změnami“. Podle nové dohody by USA byly ochotné zrušit všechny sankce, obnovit plné diplomatické a obchodní vazby s Íránem a dokonce podpořit modernizaci (íránského) hospodářství, řekl Pompeo.

„Je nadějí Ameriky, že naše úsilí o mír a bezpečnost přinese ovoce pro dlouhosužovaný lid Íránu,“ řekl Pompeo.

Pompeoův seznam 12-ti požadavků zahrnoval, aby jaderní inspektoři měli „neomezený přístup ke všem místům po celé zemi“.

Írán musí také odhalit všechny své předchozí snahy o vybudování jaderné zbraně – tedy znovu otevřít otázku, kterou Mezinárodní agentura pro atomovou energii OSN již považovala za uzavřenou záležitost.

Írán musí také „vrátit všechny občany USA“, kteří v Íránu zmizeli, nebo jsou zadržováni „s falešnými obviněními“, řekl.

Směrem ke způsobu vzniku Obamovy dohody Pompeo uvedl, že „konsenzus je náš preferovaný způsob, jak jít dál.“ Bývalý prezident Barack Obama totiž nepožadoval ratifikaci senátu (smlouvy s Íránem), protože věděl, že by přes republikánský kongres neprošla.

22.05.2018 08:44 Daniel Žingor178Zdroj: World Israel News

Klíčová slova