Praha Jeruzalém

Ministr zpravodajských služeb Yisrael Katz údajně oznámil, že uznání práva Izraele na Golanské výšiny je nyní „vrcholnou agendou“ v diplomatických rozhovorech s USA.

Od: World Israel News

V rozhovoru pro agenturu Reuters ministr zpravodajských služeb Yisrael Katz uvedl, že Izrael nyní naléhá Trumpovu vládu, aby uznala svrchovanost židovského státu nad Golanskými výšinami.

Zatímco Katz údajně predikoval, že USA mohou učinit tento krok během několika měsíců, Bílý dům toto nijak nekomentoval.

Po odstoupení USA z iránské jaderné dohody, jejich prohlášení, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele a následném přesunu velvyslanectví, by uznání izraelské suverenity nad Golanami vyslalo další silné poselství Teheránu a dalším nepřátelům Izraele v regionu.

„To je ten správný čas na to, abyste takový krok udělali. Nejbolestivější reakcí, kterou můžete dát Íráncům, je uznat izraelskou svrchovanost nad Golanami – jako americké stanovisko s prezidentskou proklamací zakotvenou v zákoně,“ řekl Katz pro agenturu Reuters.

Izrael obsadil Golanské výšiny v roce 1967, přičemž před tím tuto oblast ovládala Sýrie. Golanské výšiny mají pro židovský stát strategický význam jako ochranná zóna chránící ho před iránskou agresí.

Izrael oficiálně anektoval toto území v roce 1981, ale toto rozhodnutí nebylo mezinárodně uznáno.

„Domnívám se, že situace nazrála a je vysoká pravděpodobnost, že k tomu dojde,“ vysvětloval Katz s ohledem na americký krok k izraelskému právu na Golany a dodal, že rozhodnutí USA by mohlo přijít ke konci roku „nebo vzít pár měsíců.“

Katz také tvrdil, že uznání izraelské suverenity nad Golanami má potenciál tlačit Palestince zpět k jednacímu stolu, což je vyhlídka, které se opakovaně vyhnuli.

„Měli byste si pospíšit a posadit se k jednání s Izraelem, protože tam, kde Izrael říká, že je odhodlaný být, bude, a nevzdá to a dějiny pracují v náš prospěch,“ uzavřel Katz.

23.05.2018 11:14 Daniel Žingor185Zdroj: World Israel News

Klíčová slova