Praha Jeruzalém

Teroristé z Gazy vypálili více než 25 raket na komunity v jižním Izraeli. IDF v úterý uvedla, že je to pravděpodobně největší jednotlivá dávka, která byla odpálena od války mezi Izraelem a Hamásem v roce 2014.

Nikdo nebyl zraněn, b’chasdei Shamayim a armáda uvedli, že většina z vypálených střel byla zachycena obranným systémem Iron Dome. Velký počet projektilů však obranou prošel, protože napříč hranicemi mezi Izraelem a Gazou vedou dráty vysokého napětí.

Izraelské sdělovací prostředky informovaly, že jedna ze střel dopadla v blízkosti mateřské školy a to těsně před jejím otevřením (viz foto – poznámka překladatele). Rozhněvaní obyvatelé začali vytáčet telefonní linky, aby si stěžovali na to, jak se cítí být zranitelní po 15 letech raketových útoků ze sousední Gazy. To pravděpodobně vyvolá tlak na vládu, aby její odpověď byla velmi tvrdá.

Příhraniční oblast byla v posledních týdnech svědkem velikého napětí, protože Palestinci zde uskutečnili masové protesty, jejichž cílem bylo zrušení blokády uvalené Izraelem a Egyptem poté, co v roce 2007 Hamás v Gaze převzal moc.

V pondělí poté, co se izraelští vojáci dostali pod palbu, když zadrželi dva ozbrojené Palestince, vystřelil izraelský tank na pozici Hamasu a zabil jednoho muže a druhého zranil.

Hamas uvedl, že v úterý má opustit přístav Gazy loď studentů a pacientů s cílem přerušit 11 let námořní blokády, což by mohlo vyvolat další konflikty.

Hamas slíbil pokračovat ve shromažďování davů na hranicích. Izrael obviňuje Hamas z pokusů provádět teroristické útoky pod záštitou těchto protestů.

29.05.2018 11:52 Daniel Žingor168Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova