Praha Jeruzalém

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Nejužšší vedení Islámské republiky apeluje na své občany, aby v pátek uctili „den Al-Quds“ (Jeruzaléma – poznámka překladatele), který je určený k akcím proti Izraeli, tím, že vyjdou do ulic a zúčastní se masových demonstrací proti němu.

Tento den byl ustanoven Ayatolláhem Chomejním poté, kdy v roce 1979 přišel k moci a každoroční protesty mají požadovat podporu palestinského „boje proti zionistům“ a „osvobození“ Jeruzaléma.

Íránský prezident Hassan Rouhani na svém oficiálním webu uvedl, že „očekává, že všichni lidé v našem drahém Íránu, bez ohledu na jejich smýšlení a přesvědčení, se zúčastní demonstrací v den Quds a pošlou tak zprávu usurpátorskému sionistickému režimu, že nezapomněli na palestinskou zemi … a osvobození svatých míst, což je stále svatým záměrem íránského lidu a všech muslimů. „

Prostřednictvím Iranian Students’ News Agency nejvyšší vůdce Ayatolláh Ali Chameneí oznámil, že „obrana odporu utlačovaného a bojujícího palestinského národa je opravdu důležitým krokem na cestě k budování lepší budoucnosti“.

Letos propojila teroristická skupina Hamás kontrolující pásmo Gazy protesty „Naksa Day“, při kterých truchlí za izraelské vítězství v Šestidenní válce, s pátečními Dny Al Quds. V květnu při týdnech násilných hromadných nepokojů ke Dni nezávislosti Izraele, tato teroristická organizace vyzvala k masové účasti na protestech právě dnes.

Kromě rozšiřování letáků upozorňujících Gazany na to, aby nevstupovali do bezpečnostní zóny, IDF posílila počet vojáků na hranicích, aby zabránila očekávanému násilí. IDF musí také bojovat proti nejnovější palestinské taktice používání zápalných draků a jejich vysílání do Izraele ke spálení úrody a založení požárů v lesích. Několik set draků již způsobilo škody ve výši 5 milionů NIS a během dnešních protestů jich Palestinci plánují vypustit ještě více.

Podle organizátorů se prý Al Quds protesty plánují i v dalších městech během celého víkendu a nejsou omezeny jen na muslimský svět. Místa, kde by prý také mělo docházet k protestním pochodům, jsou např. Londýn, New York, Toronto a Berlín. V reakci na to se židovské skupiny advokátů snaží naléhat na příslušné úřady, aby zastavily tato shromáždění, kvůli tomu, že jejich účastníci používají antisemitskou rétoriku a vyzývají k násilí vůči Židům. Ovšem před jejich obavami je často upřednostňováno právo demonstrantů na svobodu shromažďování a projevu.

08.06.2018 13:44 Daniel Žingor172Zdroj: World Israel News

Klíčová slova