Praha Jeruzalém

Od: ICEJ News

V neděli se izraelský premiér Benjamin Netanjahu pokusil obejít klerikální režim v Teheránu a napřímo promluvit k íránským občanům prostřednictvím videa. V něm nabídl, že jim pomůže s vodními technologiemi, aby jim ulehčil v těžkém suchu, kterým Írán v současné době trpí a obvinil jejich vládu z nesprávného vedení země a korupce. „Íránští lidé jsou dobří a slušní, neměli by čelit tak krutému režimu,“ řekl. „Jsme s vámi a pomůžeme, aby miliony Íránců nemusely trpět.“

O víkendu vydal velitel pozemních sil islámského islámského revolučního gardového sboru (IRGC) tiskovou zprávu, v níž prohlásil, že v posledních dnech byli několikrát napadeni „protirevolučními bandity a teroristy v západním a severozápadním pohraničí s cílem hluboké infiltrace“ na íránské území.

Přes víkend se íránský prezident Hassan Rohani také obrátil na summit Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) a mimo jiné prohlásil, že Islámská republika požaduje, aby Evropská unie dodržovala (jejich) požadavky na ekonomické kompenzace poté, co se USA stáhly z dohody JCPOA. Dále v komentářích k ostatním íránským představitelům varoval, že nesouhlas EU s požadavky Íránu by vedl k opětovnému zahájení jejího jaderného programu. V neděli také íránský parlament odhlasoval odložení diskuse o případném připojení k Úmluvě OSN o financování terorismu o dva měsíce v očekávání dosažení pokroku v požadavcích na EU ve vztahu k JCPOA.

Zmiňované video zde.

 

11.06.2018 19:59 Daniel Žingor199Zdroj: ICEJ Jeruzalém

Klíčová slova