Praha Jeruzalém

Gonen Segev, bývalý ministr a lékař, který dokonce strávil nějaký čas pašováním drog do Izraele, je nyní vyšetřován za špionáž pro Írán.

Od: TPS

V pondělí izraelská bezpečnostní agentura Shin Bet odhalila, že bývalý ministr energetiky a infrastruktury Gonen Segev byl minulý měsíc zatčen a obviněn za pomoc nepříteli v době války a špionáž proti státu Izrael.

Segev byl vydaný do Izraele v květnu z Rovníkové Guineje po tom, co ho tato africká země odmítla propostit kvůli jeho trestné minulosti: Bývalý pediatr a v 90. letech minulého století člen již zaniklé strany Tzomet strávil pět ve vězení na základě odsouzení z roku 2004 za pokus o pašování tisíců tablet extáze do Izraele.

Při přistání v Izraeli byl Segev zatčen Shin Bet a izraelskou policií za podezření, že byl v kontaktu s íránskými agenty.

Šin Bet uvedla, že vyšetřování odhalilo, že Segev byl naverbován iránskou zpravodajskou službou, která ho kontantovala prostřednictvím iránského velvyslanectví v Nigérii. V roce 2016 podal Segev žádost o obnovení jeho izraelské lékařské licence, aby se mohl vrátit do Izraele. Jeho právník, Yoram Pomerantz, řekl pro Army Radio, že v této době pracoval Segev jako lékař v Nigérii.

Segev údajně dokonce cestoval do Íránu, aby se setkal se svými řídícími důstojníky a podle jejich prohlášení se s nimi vícekrát setkal v soukromých domech, v hotelech a na jiných nespecifikovaných místech, kde měl obdržet šifrovací zařízení pro komunikaci s íránskými agenty.

Segev prý dal svým řídícím orgánům informace týkající se izraelského energetického sektoru a jeho bezpečnostních opatření, stejně jako bezpečnostních opatření diplomatických pracovníků, uvedla Shin Bet.

Podle tohoto vyjádření se Segev snažil oklamat Izraelce tím, že byl ve spojení se zpravodajskými agenty, kteří vystupovali jako podnikatelé. Všechny další podrobnosti týkající se případu jsou v režimu tajné.

18.06.2018 08:26 Daniel Žingor207Zdroj: World Israel News

Klíčová slova