Praha Jeruzalém

Hamas zaplatil rodině z Gazy 8 000 NIS, aby uvedli, že jejich dítě zemřelo na následky inhalace slzného plynu a nikoliv přirozenou smrtí.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

V obžalobě podané ve čtvrtek na Beershebském soudu palestinský obžalovaný připustil, že Hamás zaplatil rodině, aby lhal a řekl, že jeho osmiměsíční bratranec zemřel na vdechnutí slzného plynu, který vypálila IDF.

V případu stát Izrael vs. obviněný Mahmúd Omar, jehož malá sestřenice Leila al-Ghandour zemřela v květnu kvůli nemoci krve v době bouřlivých nepokojů podél hranice s Izraelem v pásmu Gazy, bylo řečeno, že Hamás chtěl využít načasování této smrti.

Omar měl 28. května stát na hlídce, tak, aby byl viděn, zatímco dva další teroristé se měli pokusit proniknout do Izraele, aby mohli ohlásit, až se objeví bezpilotní letoun (dron) IDF.

Zde je záznam o zármutku rodiny nad smrtí dítěte a lež, že odpovědnost nese IDF:

This is Leila al-Ghandour, an 8-month-old Palestinian baby murdered by Israeli forces #FreePalestine pic.twitter.com/1vzTYHfTJq

— Press TV (@PressTV) May 16, 2018

Podle obžaloby se také pokoušel stát členem teroristické skupiny (nově vzniklé odštěpením od Brigády mučedníků od Al Aqsa) a účastnil se nepokojů u bezpečnostního plotu během nedávných masových protestů proti Izraeli.

Ve své výpovědi po svém zajetí 20-ti letý Omar řekl, že Yahya Sinwar, vůdce vlády Hamásu, zaplatil rodině 8 000 NIS, aby lhala ohledně příčiny smrti dítěte. Al-Ghandourové měli další dítě, které v roce 2017 zemřelo za stejných podmínek, dodal ve svém svědectví.

Několik členů rodiny poskytlo v té době podrobné rozhovory, aby rozšířili falešný příběh, včetně matky dítěte a jedenáctiletého strýce, který „připustil“, že vzal Leilu na hranici v domnění, že se její rodina účastní tamních protestů.

Příběh byl zaznamenán po celém světě a vystupňovala se kritika ohledně způsobu, jakým Izrael chrání své hranice před tisíci demonstranty působícími jako živé štíty pro teroristy, kteří se pokoušejí proniknout do země, napadnout vojáky IDF a poškodit bezpečnostní infrastrukturu chránící místní Židovské komunity.

Po pohřbu však lékař z Gazy zpochybnil tento příběh a řekl AP, že věří, že dítě zemřelo již dříve. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze se následně ucuklo a uvedlo, že smrt je „vyšetřována“.

Toto svědectví by mohlo zřejmě zpochybnit všechny údaje, které toto ministerstvo uvádělo ohledně úrazů a úmrtí mezi Palestinci během posledních týdnů násilných nepokojů.

22.06.2018 07:15 Daniel Žingor329Zdroj: World Israel News

Klíčová slova