Praha Jeruzalém

Izraelský premiér ocenil odstranění částí zákona, které kriminalizovaly osoby obviňující Polsko za zločiny holocaustu.

Od: World Israel News

Ve středu večer vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu ocenění polskému rozhodnutí změnit zákon, který kriminalizoval obviňování polské spoluúčasti na nacistických zločinech.

„Dodrželi jsme svou povinnost chránit historickou pravdu o holocaustu,“ řekl Netanjahu ve svém hebrejském prohlášení.

„Jsem rád, že se (Polsko) rozhodlo zcela zrušit klauzule, které působily … nespokojenost jak v Izraeli, tak i v mezinárodním společenství,“ dodal.

Netanjhau ve svých komentářích odkázal na pracovní skupiny, které Izrael a Polsko vytvořily, aby do právních předpisů přinesly kompromis, a které byly sestaveny tak, aby se vyhly protipolskému vyznění.

Kritici v Izraeli a v celé židovské diaspore odsoudili tento zákon za snižování spoluúčasti polských činitelů na nacistických válečných zločinech a za přepisování historie, včetně skutečnosti, že mnoho zařízení nacistické genocidy se nacházelo v Polsku.

V reakci na odpor, který tento zákon vyvolal, byly provedeny jeho změny, včetně ostranění hrozby vězení za zmínky o spolupráci mezi Polskem a nacisty, oznámila polská prezidentská kancelář.

V komentářích předsedy vlády Mateuse Morawieckého, kterou reagoval na Netanjahuovu řeč, se polský vůdce nadále distancoval od jakéhokoli spojování svého národa s genocidou Židů.

Morawiecki uvedl: „Je zřejmé, že holocaust byl bezprecedentní zločin, jehož se nacistické Německo dopustilo proti židovskému národu a také všem Polákům židovského původu. Polsko vždy vyjádřovalo nejvyšší pochopení významu holokaustu jako nejtragičtější součásti židovské národní zkušenosti. „

Netanjahu ze své strany zdůraznil důležitost akademické svobody a svobody slova pro výzkum a diskusi v otázkách souvisejících s holokaustem a dále řekl, že toto musí pokračovat „beze strachu z právních překážek“.

29.06.2018 12:14 Daniel Žingor185Zdroj: World Israel News

Klíčová slova