Praha Jeruzalém

Dva američtí představitelé tvrdě odsoudili vedení palestinské samosprávy za to, že nedokázali odsoudit teror smrtelného útoku na 31 letého otce dvou dětí a zranění dalších dvou osob.

Od: Tower / JNS.org

Jason Greenblatt, zvláštní zástupce Trumpovy vlády pro Mezinárodní vyjednávání, označil teroristický útok v židovské komunitě Adama v Samaří za „barbarský“ a ptá se: „Kdy prezident Abbás a palestinští vůdci odsoudí toto násilí?“

Velvyslanec USA v Izraeli David Friedman napsal “ modlitby z hloubi mého srdce jsou se všemi těmito rodinami. Celý život je posvátný a úkladné vraždy volají po zvláštním odsouzení. Neslyším však nic takového od palestinského vedení. „

Útok se uskutečnil ve čtvrtek kolem 9:00, když se 17-ti letému Mohammadu Tarequ Yousefuvi podařilo překonat bezpečnostní plot do společenství Adam. Tam narazil na Yotama Ovadia, opakovaně ho bodl do horní části těla a zabil ho. Druhý muž, který se s Yousefem setkal, byl pobodán a je hospitalizován – jeho zranění nejsou vážná.

Assaf Raviv (člen komunity Adam) slyšel rvačku. Když si uvědomil, že jde o teroristický útok, střelil třikrát Yousefa a zabil ho. Raviv během střetu také utrpěl drobné zranění, ale po krátkém pobytu byl z nemocnice propuštěn.

Hrůzný útok v Adamu se objevil den poté, co oficiální představitel Fatahu Osama Qawassmeh prohlásil, že kámen, který spadl ze Západní zdi na náměstí pod ní, je znamením, že Izrael plánuje zničit mešitu Al-Aqsa.

Ačkoli Izraelský úřad pro starožitnosti nedokázal zjistit, co způsobilo pádu velké desky, řekl Qawassmeh, že incident byl „nebezpečným znamením toho, co se děje v mešitě Al-Aqsa a jejím okolí“, čímž odkazoval na archeologické vykopávky v oblasti.

„Potvrzujeme, že mešita Al-Aqsa a její okolí, včetně toho, co je pod ním, jsou čistě islámské,“ dodal Qawassmeh. „Židé na to nemají žádné právo.“

V pátek došlo na Chrámové hoře k násilným nepokojům, když útočníci házeli na policii kameny a odpalovali ohňostroje. Několik útočníků bylo lehce zraněno a několik zatčeno.

28.07.2018 08:42 Daniel Žingor190Zdroj: World Israel News

Klíčová slova