Praha Jeruzalém

Z Hamasem řízené Gazy bylo vypáleno asi 150 raket, důstojník IDF pro Ha’aretz uvádí, že by Izrael mohl být na pokraji velkého vojenského střetu.

Od: World Israel News

Podle prohlášení IDF na Twitteru ze čtvrtečního rána vystřelil Hamas z pásma Gazy na Izrael zhruba 150 raket.

Z raket, které byly od středeční noci na Izrael vypáleny, zachytil Iron Dome 25.

IDF odpověděla zacílením na různá místa Hamasu a dalších teroristických organizacích působících v Gaze.

Regionální rada Eshkol brzy ráno ve čtvrtek uvedla, že byla vážně zraněna 30-ti letá žena, když raketa zasáhla skleník, kde pracovala. Profesorka Yochanan Pfiezerová v nemocnici Soroka v armádním rozhlase prohlásila, že je její život v ohrožení. Další osoba byla mírně zraněna.

Vyšší důstojník IDF pro Ha’aretz uvedl, že je Izrael na pokraji velké vojenské operace v Gaze.

„Konec další eskalace není na dohled,“ řekl nejmenovaný důstojník. „Hamás se rozhodl ustoupit od ujednání o příměří a nyní zaplatí cenu za čtyřměsíční násilí a její porušení. Hamas bude za své rozhodnutí čelit velkému úderu. „

Důstojník nevyloučil možnost, že bude řada obcí na jihu evakuována a to až čtyři kilometry od hranice.

Podle Ha’aretz palestinská ministryně zdravotnictví v Gaze uvedla, že útokem IDF na centrum pásma Gazy byly zabita 23 letá žena a jeden a půlroční holčička. Otec byl vážně zraněn. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že tři Palestinci byli zabiti již ve čtvrtek ráno.

IDF úder vrací

Ve čtvrtek brzy ráno se stíhačky IDF zaměřily na více než 100 strategických vojenských míst Hamasu. Střely zasáhly deset vojenských složek Hamasu v pásmu Gazy a zahrnovaly výrobní zařízení, školicí komplexy a pokročilé zbraňové systémy.

Mezi zasažené cíle patří:

– Centrála Hamasu v Jabalii, včetně desítek vojenských míst

– Vojenská složka využívaná velitelem severního města Gazy, ta zahrnovala i námořní tunel

– Základna Hamasu, kterou používal prapor Jabalia pro městskou válku a výcvik pod vodou

– Vojenská složka praporu Zaytun, která slouží k ukládání zbraní a ke kopání teroristických tunelů

– Vojenská složka praporu Východní Jabalia využívaná pro výcvik v městském boji a místo šachty vedoucí do komplexu teroristického tunelu

– Základna Hamasu v severním pásmu Gazy používaná pro výcvik městských bojů a odpalování raket

– Složka praporu Jabalia sloužící k výcviku a schůzkám velitelů praporu

– Vojenská složka používaná Hamásem k ukládání zbraní a výbušnin. Místo také sloužilo k odpalování raket.

– Vojenská složka Hamasu, kterou používá prapor Deir al-Balah, a která je aktuálně místem pro kopání tunelu

Hotel je centrem teroru

IDF uvedla, že tyto zásah byly provedeny v reakci na rakety odpálené z pásma Gazy na Izrael během večerejška až do dnešních ranních hodin.

„Hamás je zodpovědný za události, které se v pásmu Gazy dějí a akce, které zde povstávají. Bude čelit následkům svých činů vůči izraelským civilistům a jeho suverenitě,“ uvedla IDF.

„IDF odsuzuje teroristickou činnost, je připravena na celou řadu scénářů a zároveň pokračuje v plnění svého poslání – obraně izraelských civilistů.“

Podle IDF byla továrna využívaná k výrobě dílů pro teroristické tunely původně vystavěna jako hotel, ale v roce 2012 byla násilně převzata teroristickou organizací Hamas. Továrna vyrábí díly pro teroristické tunely pod záminkou výroby civilní infrastruktury.

Mluvčí IDF uvedl, že „v roce 2012, během operace Pilíře obrany, využívali nejvyšší členové Hamasu tuto budovu jako úkryt, protože věřili, že IDF nebude útočit na civilní objekt hotelu. V této budově teroristé Hamasu pokračovali v plánování bojů a velení jednotkám odpalujícím rakety.

„O pár měsíců později, v roce 2013, převzal Hamás celý areál, zablokoval vchod a založil zde pod rouškou civilního staveniště betonárku. V továrně se vyráběly betonové díly určené výhradně pro teroristické tunely, včetně výztuží, podlah a betonových oblouků, které nemají civilní využití.

„Hamas posílal nákladní auta na toto místo a tajně zde nakládal součástky, které byly dodány na místa kopání tunelů v pásmu Gazy. Továrna přestala vyrábět beton během operace Ochranné ostří (2014), ale pokračovala ve službě válečnému úsilí Hamasu – v její blízkosti byly umístěny raketové odpalovače a během bojů se tady scházeli operativci Hamasu.

„Místa k odpalování raket byla vykopána tak, aby přiléhala k hotelu – opět v domění, že kvůli svému civilnímu vzhledu nebudou cílem pro IDF. Během operace byly odsud na Izrael vypáleny čtyři rakety. Bezprostředně po tomto obnovila továrna svou pravidelnou činnost a začala pro Hamas produkovat betonové díly. Otevřené prostory kolem továrny byly také považovány za „uzavřenou vojenskou zónu“ a Hamás je využíval k odpalování raket krátkého a středního doletu a krátce také jako mezisklad komponent pro výrobu tunelů.

„Zásah IDF byl proveden v reakci na střelbu na civilní automobily a následné večerní raketové útoky z pásma Gazy na izraelské území. Teroristická organizace Hamas se stále zaměřuje na jednotky IDF, bezpečnostní infrastrukturu a izraelské civilisty. „

 

09.08.2018 09:51 Daniel Žingor162Zdroj: World Israel News

Klíčová slova