Praha Jeruzalém

Zatímco Izrael oznámil, že po uplynulém období plném násilí zmírní restrikce vůči Gaze, ministr Naftali Bennett vyjádřil nesouhlas s jakýmikoli ústupky vůči Hamasu.

Od: AP a World Israel News

Izrael říká, že plánuje ulehčit některé restrikce vůči pásmu Gazy, protože se Egypt pokouší dojednat ukončení násilných palestinských nepokojů, raketových útoků Hamasu a žhářského terorismu a následných odvetných úderů Izraele.

Vyjádření izraelského ministra obrany Avigdora Liebermana z úterka říká, že pokud bude současné přerušení násilí trvat, obnoví Izrael ve středu ráno provoz a pohyb zboží na klíčovém přechodu Kerem Shalom a obnoví limity rybolovu.

Izrael zpřísnil tyto restrikce na začátku tohoto měsíce v reakci na zápalné balóny a draky vypuštěné z pásma Gazy, které vyvolaly vlnu žhářského teroru, který zničil tisíce akrů izraelské půdy a způsobil škody v řádu miliónů dolarů.

Izrael a Hamas se v posledních týdnech, po čtyřech měsících násilí na hranicích s Gazou organizovaných Hamasem, přiblížili vážnému střetu.

Times of Israel uvedl, že v reakci na oznámení týkající se případné dlouhodobé dohody o příměří v Gaze, prohlásil předseda židovské domovské strany Naftali Bennett, že jeho strana by se proti tomuto kroku postavila.

Zatímco kabinet má v úterý ráno v plánu rozpravu o dohodě o příměří, Bennett varoval, že doba tohoto klidu poskytne teroristické skupině Hamas, příležitost připravit další nápor na židovský stát.

Bennett také vyjádřil nesouhlas s Libermanovými postoji, že Izrael znovu ve středu ráno otevře Kerem Shalom, za předpokladu, že současné příměří na hranicích s Gazou vydrží.

14.08.2018 08:45 Daniel Žingor179Zdroj: World Israel News

Klíčová slova