Praha Jeruzalém

Zdroj z arabských sdělovacích prostředků tvrdí, že šéf egyptské zpravodajské služby ve středu navštívil Izrael, aby dojednal příměří v Gaze a podpořil trvalé řešení problémů na Hamasem kontrolovaném území.

Od: World Israel News

Zpráva arabského deníku Al-Hayat se týkala toho, že egyptský generálmajor Abbás Kamel byl ve středu v Tel Avivu a údajně diskutoval o dokončení dohody o příměří, která by zamezila dalším násilným nepokojům a žhářským a raketovým útokům organizovaným teroristickou skupinou Hamas, spravující pásmo Gazy.

Podle Al-Hayat se Egyptský šéf zpravodajské služby rovněž pokouší uzavřít dohodu, která by Gaze také poskytla civilní infrastrukturu a vedla k výměně vězňů.

Hamas v současné době drží několik izraelských civilistů zajatých, kromě ostatků dvou izraelských vojáků Orona Shaula a Hadara Goldina, všechny tato teroristická skupina odmítla propustit.

Zatímco současný klid je Hamásem líčen jako „příměří“ zprostředkované Egyptem a Organizací spojených národů, Izrael popřel, že byla dosažena jakákoli dohoda, nýbrž uvádí, že židovský stát prozatím „vklidu vyčkává“.

Zatím se raketové útoky Hamasu zastavily a žhářské útoky, které zničily tisíce akrů izraelského území a způsobily tak škody v milionech dolarů, klesají.

Vedoucí představitelé jižních izraelských komunit a politici, jako je Naftali Bennett, požadují pevný postoj k terorismu Hamasu a varují, že částečné příměří dává Hamasu šanci přeskupit a naplánovat nové útoky.

Kamel se také údajně ve čtvrtek chystá setkat s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Toto setkání se uskuteční v Ramalláhu v sídle PA.

Abbásova strana Fatah a Hamás na oko budují „jednotu“ vlády, na této frontě bylo dosaženo jen malého pokroku a obě frakce zůstávají hořkými soupeři. Ve středu Abbas obvinil Hamas z toho, že smlouvu o jednotě nebere vážně a americké představitele označil za „lháře“.

16.08.2018 09:14 Daniel Žingor123Zdroj: World Israel News

Klíčová slova