Praha Jeruzalém

„To, co bývalo útoky na budovy nebo slovní urážky na ulici, se vyvinulo v ty nejnásilnější činy,“ řekl Francis Kalifat, ředitel CRIF.

Autor: Ben Cohen, Algemeiner

Antisemitismus se ve Francii „přesunul z ulic přímo do židovských domů“, řekl ve středu pro Algemeiner představitel 465-ti tisícové židovské obce.

„Židé ve Francii se cítí být ohroženi ve svých vlastních domech,“ řekl Francis  Kalifat – prezident CRIF, představitel místní židovské komunity ve Francii – během diskuse o antisemitismu, který zde v uplynulém desetiletí vyústil mezi francouzskými Židy v několik mrtvých a zraněných.

Kalifat zdůraznil, že „to, co bývaly útoky na budovy, nebo slovní urážky na ulici, se vyvinulo v ty nejnásilnější činy.“

Za posledních osmnáct měsíců byly v Paříži zavražděny brutálními antisemitskými útoky dvě starší židovské vdovy (v dubnu 2017  Sarah Halimiová a Mireille Knollová v březnu 2018 ) a zároveň bylo hlášeno několik případů násilných přepadení židovských domů, do nichž byly zapojeny především gangy muslimské mládeže.

Smutné, jak říká Kalifat, ale to není nic nového – to, co se mění je způsob naší reakce.

„Vnitřní“ přistěhovalectví a Izrael

Po tom, co Kalifat nazval „výbuchem“ antisemitského násilí v letech 2012-13, kdy byl během teroristického útoku na židovskou školu v Toulouse zavražděn rabín a tři malé děti – alija z Francie do Izraele prudce vzostla a 8 000 Židů emigrovalo do Izraele pouze v roce 2015. Tento trend se zpomalil, řekl Kalifat a poukázal na něco, co bývá nazýváno „vnitřní alijou“.

„Vidíme nový fenomén, kdy Židé opouštějí místa, kde se narodili a vyrostli,“ řekl Kalifat. „Děje se to v Paříži, v Marseille, v Lyonu, v Toulouse a v dalších městech. Stěhují se do čtvrtí, které jsou více židovské. „

Tento přesun populace je důsledkem „každodenního antisemitismu“, vysvětlil Kalifat. „Není to nutně spojeno s násilím, často se jedná o nižší úroveň – například mezuza stržená ze dveří, nepřátelský pohled na ulici, graffiti na stěnách.“

Sžíravé politické prostředí

Širší politické prostředí ve Francii pro nás není nic, co by nás uklidňovalo. Kalifat poukázal na to, že Francie má mocnou extrémní pravici, vedenou Marin Le Pen z Národní fronty (FN) a silnou extrémní levici vedenou Jean-Lucem Melenchonem, vedoucím bloku levicových stran, známého jako La France Insoumise.

„Odmítáme oba tyto extrémy, protože jsme přesvědčeni, že se oba podílejí na vzestupu antisemitismu ve Francii,“ poznamenal Kalifat. „U krajní pravice hovoříme o staromódním antisemitismu, který je často zakrývaný pozitivními vyjádřeními k Izraeli. U krajní levice je antisemitismus maskovaný velmi násilným antisionismem, nenávistí vůči Izraeli a silnou podporou hnutí BDS. „

Kalifat pokračoval: „Odmítáme vytvářet vztahy s těmito skupinami, protože napomáhají antisemitismu v naší zemi.“

Na druhou stranu současný prezident Emmanuel Macron – vítěz v tvrdě vybojovaných prezidentských volbách v dubnu 2017 – vzbuzuje mezi Židy důvěru. „Tento prezident si velmi dobře uvědomuje, co Židé Francii a její kultuře přinesli,“ řekl Kalifat.

„Macron, stejně jako bývalí prezidenti (Francois) Hollande a (Nicolas) Sarkozy, bere boj proti antisemitismu velmi vážně a je v něm ochoten využít všechny dostupné prostředky,“ uvedl Kalifat. Všechny tři administrativy se vyznačovaly podporou židovské komunity, když čelily netečnosti vůči antisemitismu mezi širší populací, dodal.

Antisemitský a „deliriózní“ útok

Prozatím francouzští Židé úzkostlivě čekají na další vývoj ve vyšetřování vraždy Sarah Halimi. Věří, že Halimiho vrah, Kobili Traore, bude souzen a to i přes úsilí jeho právníků o zamítnutí případu z důvodu jeho údajného duševního onemocnění. Nový posudek na Traoreovo duševní zdraví, které si vyžádal vyšetřující soudce, dospěl k závěru, že mu chybí duševní uvědomění, které je nezbytné pro obvinění z úmyslné vraždy s antisemitskými předsudky.

Toto zjištění jednoznačně odporuje závěru předchozího experta Dr. Daniela Zaguryho, který vyšetřoval Traorea v září 2017. Jak Algemeiner uvádí, v té době se Zagury domníval, že Traorův brutální útok na Halimi – který vyvrcholil tím, že ji vyhodil z okna v třetím patře – byl jak „antisemitským“, tak i „deliriózním činem“ ovlivněným velkou konzumací marihuany útočníka. Zagury však jasně uvedl, že Traore nebyl v době útoku zdrogovaný tak, aby byl osvobozen od trestní odpovědnosti – což je klíčový požadavek Traoreových právníků.

Závěr soudce „naprosto nepochopitelný“

„Nemohu vysvětlit, proč soudce nařídil druhé odborné posouzení a jeho závěr je pro nás naprosto nepochopitelný,“ řekl Kalifat. „Máme mnoho důvodů k domněnce, že jde o antisemitský útok. On (Traor), když mučil Halimi, zpíval verše z Koránu a on křičel „Alláhu Akbar!“, když ji vyhodil z okna.“

Kalifat uvedl, že nyní bylo nařízeno vyhotovení třetího posudku Traoreho duševního stavu, to se očekává na konci roku.

„Doufáme, že na konec bude vrah uznán odpovědným za své činy,“ řekl Kalifat.

Vyjádřil stejnou naději i ve vztahu k nejnovější vraždě 85-ti leté přeživší holocaustu Mireille Knollové, jejíž vrahové, podle vyjádření policie, před svými zběsilými útoky mluvili o „bohatých Židech“.

Procesy v případech Halimi a Knollové budou sloužit dvojímu účelu, tvrdí Kalifat.

„Jako test pro samotné vrahy a zároveň i systému, který umožňuje antisemitismu v této zemi vraždit,“ řekl.

30.08.2018 08:41 Daniel Žingor238Zdroj: World Israel News

Klíčová slova