Praha Jeruzalém

Moskva obviňuje Izrael, předvolala si izraelského velvyslance a hrozí „protiopatřeními“ po tom, co syrská raketa zasáhla ruské letadlo a zabila všech 15 cestujících na palubě.

Od: AP a  World Israel News

V úterý ruské ministerstvo obrany uvedlo, že bylo nad Středozemním mořem syrskou raketou sestřeleno ruské průzkumné letadlo a zahynulo zde všech 15 lidí na palubě. Z havárie obvinilo Izrael, s tím, že jejich letadlo bylo protivzdušnou obranou zachyceno, když čtyři izraelské stíhačky zaútočily na cíle v severozápadní Sýrii.

Ruská armáda uvedla, že průzkumné letadlo Il-20 bylo zasaženo v pondělí 35 kilometrů (22 mil) od pobřeží, když se vracelo na svou domovskou základnu.

„Izraelští piloti použili ruské letadlo jako štít a natlačili ho do ohniska syrské protivzdušné obrany,“ uvedl mluvčí mj. Generál Igor Konashenkov ve svém prohlášení.

Ruská státní televize citovala prohlášení ministerstva obrany, podle něhož ministr obrany Sergej Shoigu řekl izraelskému protějšku Avigdoru Liebermanovi, že Izrael je „plně zodpovědný“ za tyto mrtvé a následně si k této „provokaci“ Moskva předvolala izraelskoho velvyslance.

Armáda uvedla, že Izrael ji varoval ohledně této operace v provincii Latakia až jednu minutu před zásahem, což nedalo ruskému letadlu dostatek času na únik.

Obnova naší operace v oblasti Středozemního moře probíhá, řekl Konashenkov.

Ruské zpravodajské agentury později během dne uvedly, že ministerstvo uvádí, že záchranný tým lokalizoval v moři vrak letadla, získal některá těla a úlomky tohoto vraku.

Jak izraelská armáda, tak izraelské Ministerstvo zahraničí odmítly ruská tvrzení komentovat.

IDF říká, že její letadla byly nad územím Izraele

„Izrael vyjadřuje politování nad smrtí posádky ruského letadla, které bylo sestřeleno syrskou protivzdušnou obranou,“ uvedla IDF a dodala, že v době incidentu byly už její letadla zpátky nad izraelským územím.

Už několik let Izrael a Rusko drží zvláštní telefonní linku, aby zabránili svým vzdušným silám, aby se na obloze nad Sýrií střetly. Izraelští vojenští představitelé již dříve ocenili její účinnost.

Rusko je hlavním podporovatelem syrského prezidenta Bashara Assada a má v zemi dvě vojenské základny, z nichž jedna je v blízkosti pobřeží Středozemního moře.

Izrael se zdržuje angažmá v syrské občanské válce. Uznává však, že uskutečnil několik útoků proti svému úhlavnímu nepříteli Íránu a jeho šiitskému zástupci Hizballáhu.

Izrael také přiznal asi 200 útoků na íránské cíle. Izrael varoval, že nedovolí Íránu, aby vytvořil trvalou vojenskou přítomnost v poválečné Sýrii.

Během bojů udržuje předseda vlády Benjamin Netanjahu neustálý kontakt s Ruskem. Netanjahu do Ruska často cestuje, aby jednal s prezidentem Vladimírem Putinem osobně, a aby probírali otázky ohledně Sýrie.

Sima Shine, bývalá vysoká představitelka Mossadu a bývalá zástupkyně generálního ředitele ministerstva strategických záležitostí, řekla izraelské rozhlasové stanici, že toto sestřelení je z ruského úhlu pohledu vojensky i vnitřně problematické.

„Myslím, že to bude znamenat velmi vážné omezení svobody činnosti Izraele,“ řekla.

18.09.2018 13:26 Daniel Žingor279Zdroj: World Israel News

Klíčová slova