Praha Jeruzalém

„Prezident znovu dokazuje, že USA jsou na té správné straně historie,“ uvedl izraelský velvyslanec v OSN Danny Danon poté, co Trump vystoupil na Valném shromáždění.

Autor: Adina Katz, World Israel News

V úterý ve svém projevu na 73. zasedání Valného shromáždění OSN prezident Donald Trump zopakoval své odhodlání prosazovat mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinci a znovu zdůraznil, že přesun velvyslanectví USA do Jeruzaléma tomuto cíli napomáhá.

„Přesunul jsem americké velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Spojené státy mají závazek vůči mírové budoucnosti a stabilitě v regionu, včetně míru mezi Izraelci a Palestinci,“ uvedl Trump.

„Tento cíl je podpořený, nikoli poškozený tím, že uznáváme fakta, která jsou zřejmá,“ řekl.

Izraelský velvyslanec v OSN Danny Danon Trumpův projev okamžitě ocenil.

„Prezident znovu dokazuje, že USA jsou na té správné straně historie. Když stojí v boji za stabilitu na Blízkém východě na straně Izraele, vedou Spojené státy Spojené národy do nové éry, ve které končí posedlost Izraelem a íránský režim je tlačen zpět,“ uvedl Danon.

Pokud jde o Írán, Trump řekl, že jaderná dohoda z roku 2015 byla pro islámskou republiku“neočekávaným darem“ a její vůdcové „sejí chaos, smrt a záhubu“.

„Nemůžeme dovolit, aby přední světový sponzor terorismu vlastnil nejnebezpečnější zbraně planety,“ prohlásil. „Žádáme všechny národy, aby izolovaly íránský režim, dokud jeho agrese bude pokračovat.“

Prezident také uváděl to, co vidí jako úspěchy Ameriky doma – například nízkou míru nezaměstnanosti a velké daňové škrty a reformy – i v zahraničí, jako „historickou změnu“ na Blízkém východě, úspěch v boji proti radikálnímu islámu a známky zlepšení v Severní Koreji.

„Stojíme za Amerikou a americkým lidem a stojíme také za zájmy celého světa,“ prohlásil prezident.

25.09.2018 17:05 Daniel Žingor126Zdroj: World Israel News

Klíčová slova