Praha Jeruzalém

Poté, co Trump uvedl, že zesílení amerických sankcí přivede Teherán k vyjednávání ohledně jeho jaderného programu, obvinil Rouhani USA z pokusu svrhnout jeho vládu a odmítnutí dvoustranných rozhovorů.

Od: AP a World Israel News

Íránský prezident Hassan Rouhani v úterý na Valném shromáždění OSN oslovil světové vůdce a obvinil vládu D. Trumpa z porušování „státních závazků“ z doby Obamovy vlády tím, že odstoupil z jaderné dohody z roku 2015, kterou Írán se Spojenými státy a pěti dalšími mocnostmi podepsal.

„Na jakých základech a podle jakých kritérií můžeme uzavřít nějakou dohodu s vládou, která má tak špatné vedení, jako je toto?“ Ptal se Rouhani. „Je ironické, že americká vláda ani nezakrývá svůj plán svržení stejné vlády, kterou zároveň vyzývá k rozhovorům.“

Rouhani vyzval USA, aby se vrátily k jednání v rámci Rady bezpečnosti OSN, která schválila jadernou dohodu. Tady, řekl, si mohou obě strany naslouchat.

„Začátek dialogu začíná ukončením hrozeb a nespravedlivými sankcemi, které negují principy etiky a mezinárodního práva,“ řekl.

V komentářích, které byly zveřejněny ještě v době, kdy Rouhani mluvil, poradce pro národní bezpečnost John Bolton zdůraznil rozhodnutí o odstoupení od smlouvy, když použil stejně ostrý jazyk jako jeho prezident a odmítl veškeré požadavky Teheránu. Nazval smlouvu s Íránem, od které odstupují „nejhorším diplomatickým debaklem v americké historii.“

„Podle mulláhů v Teheránu jsme „velkým satanem“, pánem podsvětí a zuřivého pekla,“ řekl Bolton ve svých poznámkách, když se připravoval na setkání v New Yorku, které bylo svoláno, aby zabránilo íránským jaderným ambicím.

„Takže mám za to, že mě budou brát vážně, když je dnes ujistím: Když nás budete ignorovat, poškodíte naše spojence nebo naše partnery, pokud ubližíte našim občanům; pokud budete i nadále lhát, podvádět a překrucovat, potom ano skutečně, cenu, kterou zaplatíte, bude PEKLO, “ uvedl Bolton.

Součástí textů poznámek, které byly předány novinářům, byla i tato velká písmena.

„Xenofobní tendence připomínající nacisty“

Rouhani v projevu před Valným shromážděním zacílil na prezidenta Donalda Trumpa, ovšem způsobem, kdy ho přímo nejmenoval. Odsoudil „bezohlednost a ignorování mezinárodních hodnot a institucí některými státy“.

Rouhani se opřel do vůdců, kteří věří, že mohou „řídit nálady ve společnosti a získávat podporu veřejnosti prostřednictvím podněcování extremistického nacionalismu a rasismu“ a prostřednictvím toho, co nazývá „xenofobními tendencemi připomínajícími nacisty“.

Trump ve svém vlastním projevu uvedl, že Američané „odmítají ideologii globalismu“ ve prospěch toho, co nazval „doktrínou patriotismu“. Také vypálil a nazval Írán „zkorumpovanou diktaturou“.

Rouhani dále uvedl, že americké sankce proti jeho zemi jsou „ekonomickou válkou“, která narušuje obchod a poškozuje lidi i mimo Írán.

Trumpova vláda obnovila sankce vůči Íránu poté, co Washington odstoupil z nadnárodní jaderné dohody s Teheránem v roce 2015. Trump tvrdí, že tato dohoda byla „hroznou“ dohodou, která neděla dost, aby potlačila íránskou „agresi“.

Financování teroru a kázání morálky

„Jednou rukou Rouhani financuje globální terorismus a teď se snaží kázat Izraeli o morálce“, řekl po projevu iránského prezidenta izraelský velvyslanec v OSN Danny Danon.

„Íránské činy šíří teror po celém světě dlouhou a krvavou cestou přes kontinenty. Kdyby nebylo finanční podpory Teheránu, Hamas by nemohl vykopat teroristické tunely do Izraele a Hizballáh by si nevytvořil obrovské zásoby zbraní. Rouhaniho slova jsou vzdálená realitě a pouze posilují politiku světa, aby byla ukončena jaderná dohoda s ním a byl projeven silný postoj v boji za bezpečnější svět,“ řekl Danon.

25.09.2018 17:34 Daniel Žingor78Zdroj: World Israel News

Klíčová slova