Praha Jeruzalém

Ve svém projevu před Valným shromážděním OSN Abbás pokračoval v ofenzíve proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a vůči Izraeli přednesl ohavné obvinění.

Od: JNS.org

Vedoucí palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ve svém čtvrtečním projevu před Valným shromážděním OSN ve čtvrtek přešel do ofenzívy, tvrdě zkritizoval amerického prezidenta za jeho kroky k uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele a snížení finanční pomoci a ve stejném okamžiku vyzdvihl palestinské teroristické vězně jako „hrdinské mučedníky“.

„Jeruzalém není na prodej a práva palestinských občanů nejsou předmětem vyjednávání,“ řekl Abbás v úvodu svého projevu.

Palestinský vůdce řekl, že uznáním Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, v prosinci 2017, podcenil Trump mírový proces.

„Od počátku jeho působení a jeho pozitivního zapojení se do procesu jsme vítali zahájení jeho mírových iniciativ,“ řekl Abbás. „Očekávali jsme jeho mírovou iniciativu s maximální trpělivostí. Ale byli jsme šokováni jeho prohlášeními a činy, které odporoují cílům jeho administrativy – tedy mírovému procesu.“

Palestinci, v důsledku uznání Jeruzaléma, bojkotovali během posledního roku jednání s vládou D. Trumpa. Současně Trump reagoval zkrácením finanční dotací UNRWA, agentury OSN, která se zabývá palestinskými uprchlíky, následně přímého financování PA a uzavřením kanceláře Organizace pro osvobození Palestiny ve Washingtonu D.C.

„Je opravdu ironické, že americká administrativa stále mluví o tom, co nazývají „Dohodou století“, ale co jeho administrativě zbylo, aby dala palestinskému lidu?“ Zeptal se Abbas. „Když z jednacího stolu odklidí Jeruzalém, palestinské uprchlíky a bezpečnost, co zbylo?“

Palestinci „nikdy nepoužívají násilí“

Palestinský vůdce se také zaměřil na Izrael a nazval nedávno scchválený Národní zákon „rasistickým“ a řekl, že tento vytváří „stát apartheidu“, který snížuje naději na dvoustátní řešení. Také prohlásil, že Palestinci, na rozdíl od izraelských „osadníků“, „nikdy nepoužívají násilí“.

„Vzdorujeme izraelské okupaci legitimními prostředky, o nichž rozhodují mezinárodní rezoluce. Pouze imírovým prostředky.“ řekl. „Naproti tomu osadníci používají zbraně proti našim lidem. Budeme i nadále odmítat násilí a používání zbraní.“

Abbás také chválil palestinské teroristické vězně v izraelských věznicích jako „naše hrdinské mučedníky a válečné zajatce“.

Spojené státy a Izrael v letošním roce schválily právní předpisy, které krátí PA peníze určené na podporu teroristů a jejich rodin.

27.09.2018 21:10 Daniel Žingor99Zdroj: World Israel News

Klíčová slova