Praha Jeruzalém

Ředitel IAEA Yukiya Amano odmítl výzvu izraelského premiéra Netanjahua k inspekci tajného místa Íránu pro výzkum atomové energie.

Od: World Israel News

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) v úterý odmítla požadavek Izraele zkontrolovat nově vystavenou lokalitu v Íránu, která se týká jeho jaderného programu, a říká, že „agentura zasílá inspektory na místa pouze v případě potřeby“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden na Valném shromáždění OSN vyzval IAEA k akci, když odhalil, že Írán v okolí Teheránu uskladnil „masivní množství vybavení a materiálu“. Tyto informace už IAEA předal před šesti týdny. IAEA nicméně nedokázala jednat, řekl Netanjahu.

„Mám zprávu pro šéfa IAEA pana Yukiya Amana,“ řekl Netanjahu. „Věřím, že chce udělat správnou věc. Dobře, pan Amano, udělejte správnou věc. Běžte a zkontrolujte toto atomové skladiště. Ihned. Než Íránci zametou všechny stopy.“

V reakci na Netanjahua Amano uvedl: „V souladu se zavedenými bezpečnostními postupy jsou veškeré získané informace, včetně informací od třetích stran, podrobeny důkladnému přezkumu a posouzeny společně s dalšími dostupnými informacemi, aby bylo možné dospět k nezávislému vyhodnocení založenému na vlastních závěrech naší agentury.“

Yukiya obhajoval protokoly a postupy agentury a uvedl, že „vyhodnocování týkající se existence neohlášeného jaderného materiálu a činností Íránu nadále pokračují“.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA), jaderný dozor OSN, je zodpovědná za zajištění toho, aby Írán splnil společný komplexní akční plán z roku 2015.

„Agentura i nadále hodnotí íránské prohlášení podle Dodatkového protokolu a podle Dodatkového protokolu provádí další přístupy ke všem místům a lokalitám v Íránu, které je třeba navštívit,“ dodal.

Podle informací, které jsou k dispozici, závodí Teherán s časem, aby ukryl materiály a jakýkoli důkaz o tom, že lokalita vůbec existovala.

02.10.2018 11:01 Daniel Žingor109Zdroj: World Israel News

Klíčová slova