Praha Jeruzalém

JERUZALÉM: Pátek bude prvním testem nové politiky Izraele – politiky „nulové tolerance“ teroristických činů na hranicích s Gazou. U hraničního plotu s Gazou je rozmístěno velké množství vojáků a tanků a čekají na to, co se stane během pátečních nepokojů pod taktovkou Hamasu.

Od: Dov Benovadia

Po dlouhé schůzce bezpečnostního kabinetu v úterý po odpálení rakety Grad na Be’er Shevu je prý armáda připravena vůči Hamasu zakročit agresivněji, uvedli ministři.

Podle zpráv ministři nařídili IDF „zvyšit tlak“ ve svých reakcích na ozbrojené konflikty v Gaze, vypouštění zápalných balónů, pálení pneumatik a další jevy, které doprovázely nedávný nárůst terorismu v Gaze. Ministr pro bydlení Yoav Galant, člen bezpečnostního kabinetu, řekl, že nemůže diskutovat o podrobnostech, „ale mohu říci, že se tato pravidla změní.“ Galant na konferenci stavitelů v Eilatu řekl že Izrael „už nebude tolerovat balónový teror a teror pohraničních nepokojů, kterému byl vystaven.“

Pokud by události ze čtvrteční noci měly předznamenávat, co se bude dít, potom bude pátek v oblasti Gazy velmi aktivním dnem.

Podél hraničního plotu se bouřily stovky teroristů a na izraelské pozice házeli kameny a zápalné bomby. Hamas ve čtvrtek vydal všeobecnou výzvu Gazanům, aby se v pátek shromáždili na protesty u plotu a teroristická skupina zveřejnila videozáznamy zobrazující vyspělé rakety s velkým množstvím výbušnin. IDF poslala Hamasu svůj vlastní vzkaz s varováním, aby se stáhl.

Ve čtvrtek Správní úřad letišť oznámil, že mění letové trasy letů do Izraele, aby se vyhnuly jižnímu Izraeli. Úřad uvedl, že změna nezpůsobí zpoždění nebo jiné problémy.

V pátečním Jerusalem Post napsal americký vyslanec Jason Greenblatt Hamasu, aby se sám stáhl. „Hamas si musí uvědomit, že svět už je dál. Civilizovaný svět nepřijímá násilí a terorismus jako legitimní formu odporu. Hamas se musí vzdát těchto taktik a přiznat, že Gaza potřebuje pomoc, kterou jí on nemůže poskytnout. Potřebuje Palestinskou samosprávu (aby spolupracovala se zeměmi ochotnými pomoci), aby vytvořili silné instituce a nabídli lidem služby. Gaza potřebuje mezinárodní angažmá a podporu, aby se rozsvítila světla, byla zajištěna pitná voda a potřebuje Spojené státy, aby pomohly Palestincům a Izraelcům najít způsob, jak dosáhnout komplexního a trvalého míru.

Od okamžiku, kdy se Hamas chopil moci, trpí Palestinci v Gaze jen samými potížemi a rostoucí chudobou. Pokud Hamás chce, aby již nebyl považován za ozbrojenou teroristickou organizaci, my a všichni ostatní z celého světa jsme objasnili, jaké musí být jeho další kroky: odsoudit násilí, uznat Izrael a přijmout předchozí dohody,“ dodal Greenblatt.

19.10.2018 10:09 Daniel Žingor440Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova