Praha Jeruzalém

Hamas a Palestinská samospráva se zabývají systematickým mučením a potlačováním disidentů, zjistily během dvouletého vyšetřování organizace na ochranu lidských práv.

Od: Associated Press

V úterý Human Rights Watch uvedla, že silové složky soupeřících palestinských vlád běžně používají mučení, svévolné zatýkání a jiné taktiky, aby potlačili odpor mírumilovných aktivistů a politických soupeřů.

Obvinění přicházejí v nové zprávě, kterou zveřejnil po dvouletém vyšetřování Human Rights Watch v New Yorku. Vyšetřování zahrnovalo rozhovory s téměř 150 lidmi, z nichž byli mnozí dříve vězněni. Zpráva obviňuje jak Palestinskou samosprávu podporovanou Západem na tzv. „Západním břehu“, tak i islámské militantní hnutí Hamas v Gaze, že používají „represivní mašinérii“, aby potlačily kritiku.

Zločiny proti lidskosti

Human Rights Watch také uvedl, že systematické využívání mučení by, podle Úmluvy Organizace spojených národů proti mučení, mohlo znamenat zločiny proti lidskosti a vyzval země, které poskytují finanční prostředky palestinským bezpečnostním složkám, aby svou pomoc pozastavily.

Vláda palestinského prezidenta Mahmúda Abbase se k této úmluvě připojila po přijetí Palestiny jako nečlenského státu OSN.

„Palestinské úřady získaly na Západním břehu Jordánu a v Gaze jen omezenou moc, přesto ale tam, kde mají autonomii, vyvinuly policejní stát,“ řekl Tom Porteous, zástupce programového ředitele společnosti Human Rights Watch. „Výzvy palestinských představitelů k ochraně palestinských práv zní dost prázdně, když sami drtí jakoukoli opozici.“

Podle HRW palestinská vedení na Západním břehu a v Gaze používají podobné taktiky, ve většině případů bez toho, aby zanechali svědky.

Mezi údajným zneužíváním jsou: bití přes chodidla, nucení zadržených zůstávat v bolestivých stresujících pozicích, vytahování zajatých lanem za za zády svázané ruce a odmítání umožnit podezřelým přístup k jejich mobilům a účtům na sociálních sítích.

Obě palestinské frakce se v roce 2007 rozdělily a to poté, co Hamas násilně vyrval moc nad pásmem Gazy silám věrným Abbasovi. Po více než deset let udržuje Hamas svou vládu železnou pěstí a potlačuje veškeré známky veřejného nesouhlasu, včetně pouličních protestů a nebo protestů na sociálních sítích.

Navzdory západní podpoře ovšem také Abbas umlčel nesouhlas v oblastech Západního břehu, které spravuje po dohodách s Izraelem. V loňském roce nechal na sociální média a zpravodajské webové stránky umístit nejednoznačně vyznívající dekret, podle něhož může jeho vláda uvěznit každého, kdo je obviněn z poškozování „národní jednoty“ nebo „sociální soudržnosti“.

Mohamed Khatib, 20letý student práv a aktivista studentské pobočky Hamasu na Západním břehu, řekl pro Associated Press, že byl minulý měsíc zatčen a držen 19 dní ve zpravodajském středisku v městě Ramallah na západním břehu Jordánu. Řekl, že byl nucen stát několik hodin a s rukama zavěšenýma za dveře po dobu 15 minut. Stresová pozice mu způsobila bolest, ale nezanechala žádné známky zranění.

„Toto není jen porušení lidských práv, je to porušení lidské důstojnosti, základní porušení morálky,“ řekl a dodal, že věří, že cílem bylo zastrašit ho.

Taktika represí

Zpráva HRW rovněž ukazuje na další taktiky, které se používaly k umlčení nesouhlasu Palestinců a potrestání aktivistů, mezi nimi zabavování telefonů, nechávání otevřených případů vyšetřování a obvinění a nucení zadržených, aby slíbili, že zastaví jakoukoli další kritiku.

V Gaze Taghreed Abu Teerová, 47letá novinářka, pro AP uvedla, že byla, za její aktivity s hnutím Fatah, držena orgány Hamasu po dobu 11 dní a výslýchána „ponižujícím způsobem“.

Řekla, že byla po několik dní držena v temné cele a byla nucena stát. Ačkoli sama nebyla fyzicky bitá, řekla, že slyšela křik mužů, kteří byli mučeni, a že jí v jednom okamžiku muž s bičem vyhrožoval, že ji zmlátí. Více než rok a půl později, když si vzpomene na tento „nezapomenutelný zážitek“, pláče.

„Dokud jsem byla v cele, přemýšlela jsem, co způsobilo, že jsem skončila tady,“ řekla. Aby jejich šest dětí nevědělo o jejím utrpení, řekla, že je u příbuzných​​.

Abu Teer řekla, že vyšetřovatelé jí vyhrožovali, že ji obviní ze spolupráce s Izraelem, což je obávané stigma, a že se většina otázek soustředila na třídenní cestu, kterou na Západním břehu Jordánu realizovala, aby se setkala se vysokými představiteli Fatahu a informovala je o situaci v Gaze. Řekla, že ji vyšetřovatelé obvinili z podněcování Palestinské samosprávy k tomu, aby seškrtala financování a zvýšila represe proti Gaze, což mělo pomoct vytlačit Hamas.

Všechna tato obvinění odmítla s tím, že jen vedla protesty a lobovala za ukončení rozdělení mezi Hamasem a Fatahem.

Zatímco co nikdy nebyla obviněna, důstojníci Hamasu ji radili, aby byla „klidná“ a soustředila se na svůj domov a svou rodinu, „což považovala spíš za skrytou hrozbu než za radu,“ dodala.

Human Rights Watch také uvedl, že vyzval Mezinárodní trestní tribunál, aby zahájil vyšetřování izraelského i palestinského chování na palestinských územích. Vyzval obě palestinské organizace, aby se zavázaly zastavit svévolné zatýkání, ukončily mučení, vytvořily dohledové mechanismy a orgány dohledu nad jejich postupy při zatýkání a zavedly důvěryhodné vyšetřování jejich potenciálních selhání.

Ve vzácném kroku také zpráva vyzvala země, které poskytují finanční prostředky orgánům činným v trestním řízení, aby pozastavily svoji pomoc, dokud nebudou přijata konkrétní opatření k ukončení těchto praktik.

Mezi tuto podporou patří i miliony dolarů pro bezpečnostní síly Západního břehu z USA, které je nadále podporovaly i poté, co Palestincům pozastavily pomoc v řádu stovek milionů dolarů. Ve zprávě se uvádí, že Hamas získává pomoc od Íránu, Kataru a Turecka.

Palestinci popírají

Hamas i Palestinská samospráva vedená Fatahem obvinění popřeli.

Adnan Damiri, mluvčí palestinských bezpečnostních sil na Západním břehu, odmítl jakékoli tvrzení o systematickém mučení a řekl, že tyto orgány vyšetřují podezření a trestají pachatele.

„Tato svědectví nejsou přesná. Jsou to svědectví politických aktivistů, kteří patří politickým stranám s politickými programy a samozřejmě hodí jakoukoli vinu na palestinskou vládu,“ řekl AP.

V Gaze Hamas popřel zatýkání kritiků nebo oponentů z politických důvodů. Faraj al-Ghoul, zákonodárce Hamasu, uvedl, že zpráva je „nespravedlivá“ a že Human Rights Watch je vítán, aby vězně zkontroloval.

23.10.2018 21:39 Daniel Žingor144Zdroj: World Israel News

Klíčová slova