Praha Jeruzalém

„Nastal čas zastavit lež o uprchlících v Jeruzalémě. V našem městě nejsou žádní uprchlíci, pouze jeho obyvatelé,“ oznámil Barkat poté, co ukončil roli UNRWA jako svozce odpadu ze sousedního arabského Shuafatu.

Od: World Israel News

Starosta Nir Barkat nařídil 15 úklidovým pracovníkům města Jeruzaléma, aby poprvé vstoupili do sousedního arabského Shuafatu, kde tito komunální zaměstnanci začali poskytovat úklidové služby a nahradili tak služby do té doby poskytované palestinskou agenturou OSN UNRWA.

Barkat přišel v úterý odpoledne, aby dohlídl na své zaměstnance a prohlásil: „Éra UNRWA v Jeruzalémě skončila. Nastal čas zastavit lež o uprchlících v Jeruzalémě. V našem městě nejsou žádní uprchlíci, pouze jeho obyvatelé.“

„Musí své služby dostávat od města, jako každý jiný rezident. Provádíme první fázi plánu na odstranění UNRWA tím, že přebíráme zodpovědnost za úklid (v Shuafatu) a v blízké budoucnosti společně s vládou budeme poskytovat také vzdělání, sociální péči a zdravotní služby, dokud zde nebude dosaženo plné suverenity,“ vysvětlil Barkat.

„Spojené státy nechtějí UNRWA, Izrael nechce UNRWA a ani obyvatelé nechtějí UNRWA,“ dodal.

Tento krok se setkal se sympatickými reakcemi na sociálních sítích od místních obyvatel, kteří si už několik let stěžovali na mizerné služby UNRWA.

Mezi reakcemi na toto převzetí vybíráme: „No konečně … ať jim pomáhá Alah“, „Ať ten smrad z mrtvol a hnijících zdechlin dojde až do Ammánu“, „hodně štěstí“, „veřejnost by také měla pomoci“, „dobře, a měli by v tom normálně pokračovat“, „inshallah, pokud to bude takhle, dobrá práce“, „měli by za to dostat dvojnásobný plat,“ a „dobrá práce, ale lidé musí pomáhat udržet čistotu „.

„Město bude postupně nahrazovat všechny mizerné služby UNRWA v oblasti sanitace, vzdělávání, sociálních a zdravotnických služeb a nahrazovat je daleko kvalitnějšími službami města Jeruzaléma,“ oznámil v úterý v prohlášení svého úřadu Barkat.

„Dnešní začátek úklidu komunálních odpadů, je první etapou realizace tohoto plánu, který je pod plnou autoritou města a není nijak závislý na ministerstvech.“

Tento krok je součástí plánu Barkata úplně odstranit UNRWA z Jeruzaléma, s tím, že doufá, že prokáže, že palestinští „uprchlíci“ žijící ve svém městě jsou ve skutečnosti normálními obyvateli Jeruzaléma, kteří mají nárok na všechny výhody a práva, jako ostatní obyvatelé Izraele.

Sanitární pracovníci údajně našli stovky tun neuklizených odpadků a stavebního odpadu.

Podle Barkatova plánu bude obec nyní odvážet odpad ze Shuafatu sedm dní v týdnu, prostřednictvím městských vozidel, traktorů, kompaktorů, jeřábů a ručního způsobu likvidace odpadu.

Tento krok přichází poté, co americký prezident Donald Trump zastavil vyplácení stovek milionů dolarů UNRWA a ponechal agenturu na pokraji finančního kolapsu.

Kritici agentury poukazují na roli UNRWA při utváření vlády teroru Hamasu v pásmu Gazy, na tom, do jaké míry vzdělávací programy UNRWA ve školách podporují antisemitismus a podněcují teror a obrovskou, všudypřítomnou korupci ve službách, které má tato organizace Palestincům poskytovat.

23.10.2018 22:19 Daniel Žingor271Zdroj: World Israel News

Klíčová slova