Praha Jeruzalém

Nový požadavek Moskvy může ohrozit svobodu Izraele pohybovat se v syrském vzdušném prostoru.

Autor: Jack Gold, World Israel News

Rusko požaduje, aby mu Izrael poskytl více času před útoky jeho vzdušných sil v Sýrii, a jako důvod uvádí zvýšení bezpečnosti po 17. září, kdy bylo syrskými silami sestřeleno ruské průzkumné letadlo.

Zprávy říkají, že Izrael nové požadavky zcela odmítl, když citovaly izraelský diplomatický zdroj, který uvedl, že požadavky Ruska jsou z operačního hlediska nepřijatelné. To by snížilo akceschopnost izraelských vzdušných sil v Sýrii, uvedly ve středu izraelské Mako news.

Izrael v současné době udržuje s Ruskem komunikační spojení, aby v Sýrii zabránil vojenským střetům, přičemž Izrael ruské sily, pár minut před leteckým úderem, varoval.

Tento spor svědčí o zpřetrhání vazeb mezi Moskvou a Jeruzalémem, které byly v posledních letech, i díky častým setkáním ruského prezidenta Vladimira Putina a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, na vzestupu.

Před třemi týdny požádal Netanjahu o další setkání s Putinem, ale ještě nedostal odpověď. Kancelář předsedy vlády uvedla, že kontakty mezi těmito dvěma zeměmi pokračují a odmítla komentovat zprávy týkající se nových ruských požadavků. Izraelské Ministerstvo obrany také odmítlo tuto záležitost jakkoli komentovat.

S-300 v provozu?

V úterý zveřejnila společnost Commercial Satellite Company ImageSat International satelitní snímky, které odhalily rozmístění čtyř ruských protiletadlových baterií S-300.  S-300s jsou umístěny v blízkosti pokročilejších baterií S-400 provozovaných Rusy.

Rusko slíbilo nasazení baterií S-300 krátce po incidentu ze 17. září, kdy syrské síly, po izraelském leteckém útoku, omylem sestřelily ruské letadlo. Satelitní fotografie potvrzují, že to realizovalo. Ačkoli nevypadá, že by baterie byly plně funkční, mohou v budoucnosti omezit izraelskou leteckou převahu.

Izrael však tvrdí, že baterie nejsou nepřekonatelné a dále, že hodlá ve svých operacích pokračovat, aby tak zabránil Íránu v zajištění jeho vojenské přítomnosti v Sýrii.

25.10.2018 21:20 Daniel Žingor170Zdroj: World Israel News