Praha Jeruzalém

Ve čtvrtek Bílý dům potvrdil, že vyslanec pro Střední východ Jason Greenblatt přletí příští týden do Izraele, aby se zde zabýval izraelsko-palestinským konfliktem.

Od: World Israel News

Vyslanec amerického prezidenta Donalda Trumpa, Jason Greenblatt, má v příštím týdnu navštívit Izrael, a přesto, že není stanoven žádný termín jeho realizace, probrat prezidentův mírový plán nazývaný „dohodou století“.

Bílý dům údajně oficiálně potvrdil návštěvu přímo Axios, s odkazem na „oddanost administrativy produktivní práci“ a „váhu, kterou kladou na porozumění tomu, co se v zemi děje, zejména v souvislosti s nedávným napětím“.

Posledním komentář se zdá být odkazem na probíhající nepokoje v pásmu Gazy, kde teroristická skupina Hamas podnítila násilné nepokoje, raketové útoky a žhářské útoky za použití draků a balónků.

Zatímco se očekává, že se Greenblatt setká s izraelským premiérem Benjamínem Netanjahuem, zůstává nadále nepravděpodobné, že by se setkal s prezidentem Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbasem, ten oznámil bojkot celého Trumpova týmu, když uznal Jeruzalém hlavním městem Izraele a následně tam přesunul americké velvyslanectví.

Podle zpráv Axios uvedli izraelští představitelé, že Greenblatt plánuje zůstat v Izraeli téměř týden a kromě Netanjahua se setká s řadou daších vysokých představitelů. Zpráva také tvrdí, že Greenblatt chce povzbudit úsilí Egypťanů a Organizace spojených národů ve zprostředkování příměří mezi Izraelem a Hamasem.

Izraelský ministr obrany Avigdor Liberman na začátku tohoto týdne odmítl důležitost takovéhoto příměří s komentářem: „Nevěřím v žádnou dohodu s Hamasem. To nefunguje, nefungovalo to v minulosti, nebude to fungovat ani do budoucna.“

Liberman tvrdí, že Izrael „dosáhl bodu, kdy neexistuje žádná alternativa – žádná jiná než ta nejtěžší, nejtvrdší úder, kterým jsme schopni Hamas v pásmu Gazy zasáhnout – nepomůže. Jsme ve stavu „kdy nemáme na výběr.“

26.10.2018 09:03 Daniel Žingor125Zdroj: World Israel News

Klíčová slova