Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Izrael a Hamas dospěli k porozumění, které by na jedné straně mělo snížit terorismus přicházející z Gazy, a Izrael by do té míry uvolnil blokádu. Arabský denník Al-Hayat v pátek oznámil, že se egyptským vyjednavačům podařilo uzavřít dohodu, která by měla ukončit vypouštění teroristických balónů na Izrael a také téměř denně se opakující nepokoje na hranicích s Gazou.

Autor: Dov Benovadia

Izrael naopak souhlasil s řadou kroků k ulehčení situace v Gaze, včetně dodávky více motorové nafty, rozšíření pásma, kde mohou rybáři z Gazy lovit, a umožnění pokračování projektů v oblasti infrastruktury včetně rozvoje námořního přístavu.

Dohoda, říká zpráva, je výsledkem týdnů intenzivních nepřímých jednání mezi Izraelem a Hamasem. Zpráva cituje egyptské zdroje, když uvádí, že členové vyjednávacího týmu se domnívají, že se jim podařilo zabránit tomu, co by se bezpochyby vyvinulo v otevřenou válku mezi Izraelem a Hamasem. Podle zprávy, průlom přišel, když Egypťané teroristickým skupinám v Gaze slíbili, že budou ručiteli toho, aby Izrael ze své strany dohody naplnil.

Smlouva byla také předložena představitelům Palestinské samosprávy, kteří ji okamžitě odmítli, neboť se staví proti jakékoli dohodě s Hamasem jako se samostatným subjektem schopným uzavírat smlouvy. Prezident PA Mahmúd Abbas, Egypťanům řekl, že souhlasí s touto dohodou za podmínky, že budou obnovena jednání o vrácení Gazy zpět pod kontrolu PA. V reakci na to Egypťané uvedli, že dohoda mezi Izraelem a Hamasem a dohoda mezi Hamasem a PA jsou dvě na sobě nezávislé věci.

26.10.2018 11:13 Daniel Žingor113Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova