Praha Jeruzalém

„Miluji lid Izraele a stát Izrael. Pro rok 2019 a dále budu podporovat rozvoj vzájemných vztahů a oboustranně produktivní spolupráce,“ slíbil prezident Brazílie.

Autor: Jack Gold, World Israel News

Kongresman Jair Bolsonaro se v neděli stal novým brazilským prezidentem a slíbil uskutečnit několik změn v největším národě Latinské Ameriky. Jednou z nich je podpora těsnějších vazeb s Izraelem.

V neděli získal přes 55 procent hlasů, v porovnání s méně než 45 procenty pro konkurenční Dělnickou stranu.

Ve svém vyjádření pro Israel Hayom, což byl jeho první rozhovor ve  funkci prezidenta pro nebrazilské publikum, Bolsonaro uvedl, že jeho sliby vyslovené v předvolební kampani ve vztahu k Izraeli nebyly žádný trik.

Bolsonaro, považovaný za proizraelského politika, slíbil přesunout velvyslanectví své země do Jeruzaléma a řekl, že uzavře palestinské velvyslanectví v Brazílii. V roce 2016 se diplomatická mise Palestinců stala prvním velvyslanectvím na západní polokouli.

„Palestina není země“

„Je Palestina zemí? Palestina není země, takže zde nesmí být žádné její velvyslanectví,“ prohlásil Bolsonaro v srpnu v Národním kongresu.

Ve svých vyjádřeních zveřejněných ve čtvrtek řekl nový vůdce Brazílie, že usiluje o posílení vztahů s dalšími zeměmi, které sdílejí hodnoty „demokracie a úcty k druhým“.

Před dvěma lety navštívil Izrael a v letošním roce uvedl, že návštěva židovského státu bude jeho první diplomatickou misí.

Izraelský velvyslanec v Brazílii Yossi Shelly se s Bolsonarem setkal tento týden již dvakrát. „Vždycky jsem s ním měl výborné vztahy, jsem vděčný za tu vřelost, se kterou se setkávám a poctěn že mi je věnovaná taková pozornost oficiálním představitelem státu Izrael. Toto je rozhodně oboustranné,“ řekl Bolsonaro.

„Miluji lid Izraele a stát Izrael. Pro rok 2019 a dále budu podporovat rozvoj vzájemných vztahů a oboustranně produktivní spolupráce,“ slíbil.

Když se ho zeptali na jeho závazek ohledně uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, řekl: „Izrael je suverénní stát a pokud jste se rozhodli, že toto je vaše hlavní město, my se zařídíme podle toho.“

Dodal, že „když jsem byl během kampaně dotazován, jestli uznám Jeruzalém, když se stanu prezidentem, odpověděl jsem, že ano s tím, že ten, kdo rozhoduje o hlavním městě státu Izrael, jste vy, nikoli jiné národy.“

Pokud jde o plány na uzavření palestinského velvyslanectví v Brazílii, řekl, že budova „byla postavena příliš blízko prezidentského paláce … žádné velvyslanectví nemůže být tak blízko prezidentského paláce, takže ho odsud zamýšlíme přesunout a podle mého názoru neexistuje žádná jiná varianta, než že se Palestina nejprve musí stát státem, který si velvyslanectví zaslouží.“

Bolsonaro také slíbil hlasovat s Izraelem v Organizaci spojených národů, kde čelí četným protiisraelským postojům a je ve výrazné menšině. „Můžete se spolehnout na to, že v OSN máte náš hlas. Vím, že mnohokrát je tento náš hlas spíš symbolický, ale pomáhá definovat postoje, které chce ten který stát prezentovat. Buďte si jisti, že se můžete spolehnout na náš hlas v OSN téměř ve všech otázkách, které se týkají státu Izrael.“

Předseda vlády Benjamin Netanjahu v pondělí s Bolsonarem telefonoval a blahopřál mu k jeho zvolení.

„Jsem si jist, že výsledky vašich voleb povedou k velkému přátelství mezi našimi národy a upevnění vazeb mezi Brazílií a Izraelem. Čekáme vaši návštěvu Izraele,“ řekl Netanjahu.

Podle zpráv z médií přiletí Netanjahu do Brazílie na prezidentskou inauguraci.

01.11.2018 15:49 Daniel Žingor398Zdroj: World Israel News