Praha Jeruzalém

„Naše trpělivost je u konce, Izrael bude tvrdě reagovat,“ varuje IDF ozbrojence v Gaze.

 16. listopadu 2018

„IDF neprojeví žádnou zdrženlivost. Ten, kdo přijde k plotu na méně než 100 metrů, ohrožuje sám sebe,“ varoval vysoký generál IDF na videu v arabštině, které bylo zveřejněno ve čtvrtek.

Od: TPS

IDF neprojeví žádnou zdrženlivost vůči protestujícím na hranicích v pásmu Gazy, řekl koordinátor vládních aktivit v teritoriích generálmajor Kamil Abu Rukun na videu v arabském jazyce zveřejněném ve čtvrtek večer.

Video bylo zaměřeno na všechny obyvatele Gazy, kteří plánují účast na týdenních pátečních nepokojích označovaných jako „Velký pochod návratu“.

„Naše trpělivost je u konce. IDF neprojeví žádnou zdrženlivost,“ řekl Abu Rukun, „ten, kdo přijde do vzdálenosti méně než 100 metrů od plotu, se vystavuje riziku. Byli jste varováni,“ dodal.

Varování se objevilo uprostřed kritiky v Izraeli ohledně dohody o příměří s Hamasem ze začátku tohoto týdne. Ta následovala po 48 hodinách konfliktů, kdy palestinské frakce vypálily na Izrael více než 450 raket, zabily jednoho člověka a tři vážně zranily.

Na protest proti dohodě o příměří ve čtvrtek oficiálně předal ministr obrany Avigdor Liberman svou rezignaci a hrozí pád vlády Benjamina Netanjahua, která má v Knessetu nejtěsnější většinu 61 míst ze 120.

Proti dohodě o příměří protestovaly stovky obyvatel izraelských měst v pásmu Gazy i mimo ústředí IDF v Tel Avivu. Protestující blokovali silnice a nesli transparenty s nápisy „nejsme občané druhé třídy“.

Protesty proběhly v době, kdy se Netanjahu setkal s vedoucími představiteli samospráv okolí pásma Gazy, aby si vyjasnili své názory v návaznosti na veřejnou kritiku adresovanou ministru pro regionální spolupráci Tzachimu Hanegbimu, který ve čtvrtek uvedl, že rakety odpálené na pásmo Gazy nejsou důvodem pro plnou otevřenou vojenskou operaci v Gaze.

16.11.2018 14:53 Daniel Žingor152Zdroj: World Israel News

Klíčová slova