Praha Jeruzalém

Velvyslankyně USA v OSN Nikki Haleyová zpražila Radu bezpečnosti OSN za to, že se zaměřila na reakci Izraele na raketové útoky namísto íránské komploty v Evropě.

Autor: Gary Willig, 19/11/18 19:05

Velvyslankyně USA v Organizaci spojených národů Nikki Haley zpražila Radu bezpečnosti OSN za to, že se soustředí na reakci Izraele na téměř 500 raket a minometných, které teroristé v pásmu Gazy vypálili na Židovský stát minulý týden, ale ignorují tyto raketové útoky i několik zmařených íránských pokusů povraždit disidenty v Evropě.

V pondělí ráno v proslovu k Radě bezpečnosti o Blízkém východě Haleyová řekla: „I když se tato Rada nadále zaměřuje na konflikt mezi Izraelem a Palestinci, ignoruje další velmi vážné konflikty na Blízkém východě. Jeden z nich se v posledních měsících dostal na práh Evropy a Spojených států. To je důkaz o pokračující zvýšené mezinárodní teroristické činnosti íránského režimu. Íránské vraždy politických oponentů jsou stejně staré jako samotná Islámská republika. Zatímco byli američtí diplomaté ještě drženi jako rukojmí islámskými revolucionáři na Americkém velvyslanectví v Teheránu, íránští agenti a jejich zástupci už zahájili kampaň politických vražd v Evropě, severní Africe a na Blízkém východě. Íránské znoubné jednání není zaměřeno pouze na jednu zemi, ale na nás všechny.“

„Tyto pokusy vražd svých politických oponentů na cizí půdě odrážejí skutečnou povahu íránského režimu. Tyto útoky jsou přesně tím chováním, jež vedlo Spojené státy 5. listopadu k opětovnému uložení sankcí proti Íránu. Jednalo se o největší sankční opatření proti Íránu, které Spojené státy vůbec kdy podnikly. Naše administrativa dávno dospěla k závěru, že je třeba udělat mnohem víc, aby vůbec existovala nějaká šance na to, aby se íránská vláda přiklonila ke společenství mírumilovných národů. Už jsme přece mohli vidět tragické dopady politiky appeasementu. Tato Rada byla v mnoha ohledech vytvořena právě proto, aby čelila této neúspěšné diplomatické strategii. Teheránský režim prokázal, že je stejně násilný a agresivní, jako skupina vrahů, která zde vládla v 80. letech. Naši evropští spojenci o tom stále častěji nacházejí důkazy u nich doma. Musíme se spojit v našich snahách zastavit toto chování dřív, než zasáhne víc nevinných lidí na celém světě,“ dodala.

„Ano, Izrael zahájil letecké útoky na vojenská stanoviště, sklady zbraní a zpravodajské budovy v Gaze. Ale udělal to v reakci na více než 400 raket a minometných granátů, které byly naslepo vypáleny z Gazy do Izraele. Bylo zaútočeno na sousedy. Autobus byl zasažen protitankovou střelou. Rodiny byly nuceny utéct do protiraketových krytů, aby unikly palbě. Dokonce i v případě, že přijmete omluvu Hamasu, že pouze reagovali na izraelskou tajnou operaci, nemůžete uniknout skutečnosti, že militanti z Gazy ve své odvetě útočili na civilisty. Jejich činy nebyly činem národa, který se brání, ale jednání teroristické skupiny, která našla záminku proto, aby mohla zabíjet civilisty. Rovněž nemůžete uniknout skutečnosti, že skupina zodpovědná za raketové útoky – Palestinský Islámský džihád – je skupinou podporovanou Íránem. PIJ je dalším teroristickým zástupcem, kterého Írán využívá k tomu, aby v tomto regionu rozšiřoval násilí a nestabilitu. A tyto nevyřčené skutečnosti jsou klíčové.“

19.11.2018 23:26 Daniel Žingor263Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova