Praha Jeruzalém

Ruský ministr zahraničí říká, že je jeho země připravena uspořádat schůzku mezi Izraelci a palestinskými Araby.

Autor: Elad Benari, Kanada, 23.11.2018 20:09

Rusko je připraveno uspořádat schůzku mezi Izraelci a palestinskými Araby a působit jako prostředník v rozhovorech mezi nimi, řekl v pátek pro agenturu Reuters ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Lavrov mluvil s reportéry během dvoudenní návštěvy Říma.

Ruský prezident Vladimir Putin v minulosti vyjádřil touhu uspořádat summit k oživení rozhovorů mezi Izraelci a palestinskými Araby, nicméně zatím se nic z toho neuskutečnilo.

Mírový proces mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou je zmrazen od roku 2014, kdy prezident PA Mahmud Abbas porušil podmínky jednání, které v té době probíhaly jednostranným připojením se k mezinárodním smlouvám a úmluvám.

Trumpova administrativa v USA pracuje na mírovém plánu pro Izrael a PA, ale ten dosud nebyl zveřejněn.

Zpráva ze čtvrtka naznačuje, že prezident Donald Trump odložil zveřejnění svého plánu, který byl nazván „Dohodou století“, až do února 2019.

Podle této informace je důvodem Trumpova rozhodnutí, že nechce „uvést do rozpaků“ premiéra Benjamina Netanjahua žádostmi o ústupky palestinským Arabům poté, co se ministr Naftali Bennett rozhodl nerezignovat a nevyvolat tak předčasné volby.

Abbás již americký mírový plán odmítl, ještě než byl zveřejněn. Odmítl považovat Trumpovu administrativu za čestného zprostředkovatele jednání kvůli Trumpovu uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele v prosinci loňského roku.

(Severoamerická kancelář Arutz Shevovy vás informuje až do začátku Šabatu v New Yorku. Čas zveřejněný ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

23.11.2018 21:38 Daniel Žingor243Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova