Praha Jeruzalém

TEHRÁN, Irán (AP) – íránský prezident Hassan Rouhani v sobotu označil Izrael za „rakovinový nádor“, který západní země vytvořily, aby prosadily své zájmy na Středním východě.

Iránští lídři často odsuzují Izrael a předpovídají jeho zánik, ale Rouhani bývá relativně umírněný a zřídkakdy se zaměstnává touto rétorikou.

V sobotu na každoroční Konferenci islámské jednoty řekl, že „jedením z hrozivých důsledků Druhé světové války bylo vytvoření rakovinového nádoru v této oblasti,“ A dále mluvil o Izraeli jako o „fake režimu“ zřízeném západními zeměmi.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu později reagoval a řekl, že: „Izrael dobře ví, jak se bránit před vražedným íránským režimem.“

„Rouhaniho hanobení volající po zničení Izraele znovu dokazuje, proč se národy světa musí připojit k sankcím proti íránskému teroristickému režimu, který je ohrožuje.“

Írán podporuje teroristické skupiny jako Hizballah a Hamas, které jsou vytvořené, aby zničily Izrael. Írán nikdy neohrozil Izrael přímým útokem, ale slíbil odvetu, pokud bude napaden. Izrael považuje Írán za svou existenční hrozbu.

Rouhani uvedl, že Spojené státy pěstují úzké vazby s „regionálními muslimskými národy“, aby ochránily Izrael, což byl zjevný odkaz na íránského regionálního soupeře Saúdskou Arábii a její sunnitské arabské spojence. Řekl, že sklonění se před americkým tlakem, znamená „zradu“.

Dodal však, že Írán je ochoten ubránit Saúdskou Arábii před „terorismem a velmocemi“.

„Považujeme vás za bratra,“ řekl. „Považujeme také lidi z Mekky a Mediny za své bratry,“ dodal s odkazem na dvě nejsvětější města islámu v Saúdské Arábii.

Saúdská Arábie zrušila diplomatické vztahy s Íránem téměř před třemi lety poté, co íránští demonstranti zaútočili na její diplomatické zastoupení v Íránu v reakci na popravu prominentního šiítského duchovního Saudskou Arábií. Obě země podporují opačné strany ve válkách v Sýrii a Jemenu.

24.11.2018 19:00 Daniel Žingor170Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova