Praha Jeruzalém

„Zpochybňování práva Izraele na jeho existenci je naprosto nepřijatelné,“ říká rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Autor: Elad Benari, 25/11/18 01:53

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v sobotu odsoudil vyjádření íránského prezidenta Hassana Rouhaniho, který nazval Izrael „rakovinovým nádorem“ a vyzval muslimské národy na celém světě, aby se sjednotily a zničily Izrael.

„Silně ​​odsuzuji nepřijatelná prohlášení prezidenta Rouhaniho ohledně Izraele. Zpochybňování práva Izraele na jeho existenci a výzvy k jeho zničení jsou absolutně nepřijatelné,“ napsal Kurz na Twitteru.

Kancléř dodal, že Rakousko má historickou odpovědnost za boj proti antisemitismu a podporu Izraele. „Bezpečnost Izraele není pro Rakousko něčím, kde je možné dělat kompromisy,“ ​​zdůraznil.

Není to poprvé, co se Kurz vyslovil proti výzvám Íránu ke zničení Izraele. V červnu během setkání s Rouhanim ve Vídni Kurz řekl, že výzva ke zničení Izraele je „naprosto nepřijatelná“.

„Obavy Izraele musí být brány vážně. Rakousko je bezpodmínečně oddané bezpečnosti Izraele a jeho občanů,“ uvedl.

Kancléř nedávno v rozhovoru pro izraelskou televizi zdůraznil, že „bezpečnost Izraele není pro nás něčím, s čím by bylo možné obchodovat, to je naprosto jasné. Izrael bude mít vždy plnou podporu Rakouska.“

Rouhaniho nenávist vůči Izraeli není nová, i předchozí íránští lídři nepřetržitě vyzývali ke zničení Izraele, stejně tak dnes Rouhani, který je některými považován za „umírněného“ prezidenta.

Začátkem tohoto roku Rouhani uvedl, že Izrael „se nikdy nemůže cítit být v bezpečí“, protože „utlačuje palestinský národ“.

Íránský prezident v minulosti nazýval Izrael „nelegitimním“ a litoval, že krize v Sýrii znemožnila Íránu soustředit se na poškození Izraele.

Krátce poté, co byl v roce 2013 Rouhani zvolen, nazval Izrael „starou ránou“, která by měla „být odstraněna“. Íránská média později prohlásila, že byly Rouhaniho výroky zkresleny.

25.11.2018 06:33 Daniel Žingor193Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova