Praha Jeruzalém

V neděli odpoledne přiletěl prezident Miloš Zeman s manželkou na čtyřdenní oficiální návštěvu Izraele. Prezidenta doprovází početná delegace představitelů politické i obchodní sféry.

Autor: Daniel Haslinger, 25.11.2018 20:07

Po příletu položil prezidentský pár věnec na hrob Theodora Herzla, který je považován za otce myšlenky vzniku židovského státu.

Israelské sdělovací prostředky v této souvislosti napsaly, že Zeman je skalní a zapálený podporovatel Izraele, který loni zaskočil Evropský parlament, když na otázku britského europoslance ohledně izraelsko-palestinského konfliktu odpověděl bezprecedentním způsobem ve prospěch židovského státu: „Moje odpověď Vás možná zklame. Jsem přítelem Izraele… hlubokým přítelem, a proto myslím, že mír na Blízkém Východě musí být založen především na bezpečnosti Izraele. Znám historii všech válek od roku 1948. Každá skončila pro Izrael vítězně, zatímco porážka by znamenala konec židovského státu…

Myslím, že  – naneštěstí –  v některých zemích nebo hnutích, včetně Hizballáhu, Hamásu a dalších, existují snahy ponížit a zničit Izrael. Co můžeme učinit abychom dosáhli míru na Blízkém Východě? Potřebujeme odzbrojit teroristické organizace, především Hizballáh a Hamás.“

(list Jediot Achronot https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5413596,00.html).

Deník Jerusalem Post zase dnes o Zemanovi napsal, že je prezidentem jedné z nejpřátelštějších  evropských zemí vůči Izraeli a že je sám horlivě proizraelský. Jeho návštěva spojená s otevřením Českého domu v Jeruzalémě je podle Zemanových slov druhým ze tří kroků vedoucím k přestěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. (https://www.jpost.com/Israel-News/Czech-president-arrives-in-Israel-to-inaugurate-embassy-precursor-in-Jerusalem-572750 )

25.11.2018 20:52 Daniel Haslinger400Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova