Praha Jeruzalém

Morrison oznámil, že Austrálie oficiálně uznává západní části Jeruzaléma jako hlavní město Izraele.

Od: Algemeiner, 15. prosince 2018

Předseda vlády Austrálie Scott Morrison v sobotu oznámil, že jeho země uznává Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

„Austrálie nyní uznává, že západní Jeruzalém, který je sídlem Knessetu a mnoho vládních institucí, je hlavním městem Izraele,“ řekl premiér Scott Morrison ve svém projevu, informují New York Times.

„Je právem každé země určit si své hlavní město,“ dodal.

Oproti dřívějšímu uznání Jeruzaléma ze strany USA, Morrison oznámil, že toto oznání Austrálie nezahrnuje přesunutí velvyslanectví z Tel Avivu do Svatého města.

„Těšíme se na přesun našeho velvyslanectví do západního Jeruzaléma, jakmile to bude praktické, abychom tak podpořili konečný status,“ uvedl a spojil tímto takovýto krok s mírovým procesem.

Morrison však dodal: „Mezinárodní společenství musí jít nad rámec rituálních výzev Izraele k návratu k vyjednávání o dvoustátním řešení „.

Nedávné spiklenecké teorie říkají, že tehdejší kuloárově se šířící informace o uznání byly Morrisonovým krokem k uklidnění údajné židovské nebo sionistické lobby, kdy Bill Shorten z opoziční Labouristické strany Austrálie řekl, že tento krok je „bezohledná a hloupá akce … zaměňující Morrisonovy vlastní politické zájmy s národními zájmy Austrálie.“

Ve vyjádření za OOP hlavní vyjednavač Saeb Erekat uvedl: „Od počátku jsme vnímali rozhodnutí australské vlády uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele jako něco, kde drobná domácí politika určuje nezodpovědnou politiku odporující světovému míru a bezpečnostním zájmům.“

15.12.2018 06:32 Daniel Žingor113Zdroj: World Israel News

Klíčová slova