Praha Jeruzalém

„Jeruzalém byl vždy pod Palestinou,“ řekl Mahathir Mohamad.

Autor: Jack Gold, World Israel News,  17. prosince 2018

Malajsijský předseda vlády Mahathir Mohamad kritizoval australské uznání západního Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Podle něho nemá žádná země právo tak učinit.

Pro Reuters,  během jedné události v Bangkoku, Mahathir řekl, že „Jeruzalém by měl zůstat takový, jaký je nyní a neměl by tedy být hlavním městem Izraele“.

„Jeruzalém vždycky byl pod Palestinou, tak proč se ujali iniciativy rozdělit Jeruzalém, který jim nepatří, ale rozdělují Araby a Židy? Nemají k tomu žádné právo,“ uvedl 93letý premiér.

Mahathir, vůdce většinového muslimského národa, je známý pro svá protiizraelská a antisemitská vyjádření. V říjnovém rozhovoru s BBC tvrdil, že pravda ospravedlňuje jeho prohlášení, že Židé „věšejí bulíky na nos“ a opakoval svoji lež, že při holokaustu nebylo zabito šest milionů Židů.

Austrálie se rozhodla formálně uznat západní Jeruzalém jako hlavní město Izraele, ale nepřesune své velvyslanectví, dokud nebude uzavřeno mírové urovnání mezi Izraelem a Palestinci, oznámil premiér Scott Morrison v sobotu.

Morrison uvedl, že Austrálie uzná východní Jeruzalém za hlavní město Palestiny až poté, co bude dosaženo dohody o dvoustátním řešení. Australské velvyslanectví potom do té doby nebude z Tel Avivu přesunuto, řekl.

Zatímco je tedy přesun velvyslanectví opožděn, Morrison řekl, že jeho vláda zřídí v Jeruzalémě úřad pro obranu a obchod.

„Australská vláda se rozhodla, že Austrálie uznává, že západní Jeruzalém, sídlo Knessetu a mnoha vládních institucí, je hlavním městem Izraele,“ řekl Morrison.

Izrael však na toto oznámení Austrálie, které nešlo tak daleko, jak on sám doufal, reagoval pozitivně. Izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo jen, že je to „krok správným směrem“.

17.12.2018 20:55 Daniel Žingor201Zdroj: World Israel News

Klíčová slova