Praha Jeruzalém

Teroristická skupina Al-Shabaab říká, že v Nairobi zaútočila v reakci na uznání Jeruzaléma D. Trumpem za izraelské hlavní město.

Autor: Elad Benari, 17.1.2019 00:08

Teroristická skupina Al-Shabaab ve středu uvedla, že provedla smrtící útok na hotel a kancelářský komplex v Nairobi jako odplatu za prohlášení Jeruzaléma americkým prezidentem Donaldem Trumpem hlavním městem Izraele z prosince loňského roku, informovala AFP.

Skupina ve svém prohlášení pro SITE monitoring group uvedla, že její bojovníci zaútočili na komplex DusitD2 podle pokynů vůdce al-Kajdy Aymana al-Zawahiriho.

„Je to odpověď na bezohledné vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho prohlášení Al-Quds (Jeruzaléma) hlavním městem Izraele,“ uvedla Al-Shabaab.

Úterní útok střelnými zbraněmi a výbušninami na komplex s hotelem se 101 pokoji, lázněmi, restaurací a kancelářemi stál životy 21 lidí.

Všech pět teroristů bylo zabito při operací záchranných sil na osvobození zajatých civilistů, operace však pak trvala ještě dalších 20 hodin.

Prohlášení Al-Shabaab neslo nadpis: „Al-Quds (Jeruzalém) nebude nikdy judaizován,“ tvrdí SITE.

„Vězte, že vám spočítáme každou kapku muslimské krve prolité v Palestině, za každou z nich zaplatíte,“ uvádí prohlášení.

Nairobi bylo zasaženo teroristickým útokem na Westgate Mall v roce 2013, při němž bylo zabito 67 lidí.

Tento útok prohlásila Al-Shabaab odplatou za keňskou vojenskou přítomnost v Somálsku.

17.01.2019 01:22 Daniel Žingor200Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova