Praha Jeruzalém

Mírový plán bude údajně zahrnovat založení palestinského státu na 90% Judeje a Samaří, s východním Jeruzalémem jako hlavním městem.

Od: Arutz Sheva, 16.1.2019 20:58

Bude mírový plán Trumpovy vlády tzv. „Dohoda století“ vyžadovat od Izraele dalekosáhlé ústupky?

Hadashot 13 uvedla, že mírový plán vypracovaný Bílým domem, který má prezident Trump zájem prezentovat v příštích měsících, zahrnuje založení palestinského státu na asi 90% Judeje a Samaří, přičemž alespoň část východního Jeruzaléma bude jeho hlavním městem.

Zpráva, která citovala americký zdroj, uvedla, že by Američané požadovali, aby izolované osady mimo uskupení osad nebyly dále rozšiřovány a že by nové měly být izraelskými zákony považovány za nelegální.

Zdroj uvedl, že by palestinský stát měl být založen na více než dvojnásobku celkové plochy oblastí A a B, které jsou dnes pod kontrolou Palestinské samosprávy.

Dodal, že se Trump bude snažit rozdělit Jeruzalém z jeho dnešní svrchované pozice na dvě hlavní města – západní pro Izrael a východní pro Palestince v arabských čtvrtích východního Jeruzaléma.

Podle plánu by Chrámová hora, Západní zeď a Olivová hora údajně zůstaly pod izraelskou svrchovaností, ale s plným administrativním partnerstvím s Palestinci.

17.01.2019 01:57 Daniel Žingor454Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova