Praha Jeruzalém

Útok na Damašek údajně proběhl bezprostředně poté, co íranské letadlo přistalo v hlavním městě Sýrie a druhé bylo na cestě.

Autor: David Jablinowitz, World Israel News,  20. ledna 2019

Rakety odpálené proti severním Golanským výšinám byly v neděli odpoledne zachyceny protiraketovým systémem Iron Dome, uvedla IDF.

Podle oficiální zpravodajské agentury SANA se to stalo krátce poté, co syrský režim obvinil Izrael, že v neděli ráno provedl letecké útoky na jižní Damašek.

Útok vyvolaly syrské systémy protivzdušné obrany. „Vojenský zdroj uvedl, že naše protiletecká obrana úspěšně odrazila izraelský vzdušný útok zaměřený na jižní region a zabránila tomu, aby dosáhl svých cílů,“ uvedla SANA.

Izraelská armáda odmítla hlášený úder jakkoli komentovat. Je velmi vzácné, že k takovým zásahům dochází za dne.

Místní sýrské sdělovací prostředky uvedly, že cíl zásahu byl ve městě al-Kiswah, jižně od Damašku, který byl údajně zasažen i v minulosti. Izrael uváděl základny v blízkosti al-Kiswah jako lokality, které využívají íránské milice.

Při nedělním útoku bylo podle syrských médií odpáleno na cíle v al-Kiswah přibližně 10 raket. Nejsou žádné další zprávy o rozsahu škod.

Sociální média uvedla, že letecký úder následoval jen několik hodin poté, co na mezinárodním letišti v Damašku přistálo íránské letadlo a že v neděli odpoledne byl naplánován další let z Íránu, ale letadlo se po izraelském úderu obrátilo zpět.“

Izrael opakovaně slíbil, že bude bojovat proti přítomnosti a vlivu Íránu v Sýrii.

20.01.2019 19:10 Daniel Žingor201Zdroj: World Israel News

Klíčová slova